Reportatge

Neteja pel futur del país

Una vintena de joves van recollir ahir 215 quilograms de deixalla al berenador de la Comella i als voltants en el marc de la iniciativa Fridays For Future. Els estudiants es van trobar amb peces de vehicles, claus i gairebé 30 quilograms d’envasos de plàstic, entre d’altres.

Neteja pel futur del paísRubén Pinedo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Vidres, plàstics, claus, alumini, fustes, papers, una roda i fins i tot un para-xocs d’un cotxe. Això és el que es van trobar ahir els joves que van anar a netejar el berenador de la Comella. La iniciativa Fridays For Future, que va arrencar a Andorra amb una concentració d’estudiants a la plaça del Consell General el passat 22 de març, busca conscienciar els joves de tot el món de la importància de defensar el medi ambient, una idea que està calant en els estudiants de segona ensenyança del Principat.

“Si agafes un imant, d’aquí trauries...”, comentava Ricardo als seus companys mentre carregava una bossa de plàstic plena de claus. Els joves es van sorprendre de la quantitat de deixalles que es van trobar: “Quan vens, penses que seran els típics quatre plàstics, però no. Per exemple, a l'aparcament trobes ampolles mig plenes de fa la tira, un para-xocs, ferros, tot ple de claus... És exagerat, no em sembla normal”, es queixava Ricardo. Ell i la seva companya Maria eren els únics de la Margineda, ja que la gran majoria dels joves que van anar a netejar la Comella ahir a la tarda són alumnes del Lycée Compte de Foix, centre on va sorgir la idea de portar el Fridays For Future a Andorra.

Un treballador del comú d’Andorra la Vella va acudir a la cita de neteja amb un camió i tot el material que els joves podien necessitar per a la seva tasca. Aquest explicava que va portar tres contenidors de deixalles per dipositar tot el que recolliren, però al poc de començar la jornada ja va constatar que serien pocs. De fet no van servir ni per començar, perquè els joves van acabar recollint 215 quilograms, entre els quals hi havia 28 quilograms de plàstic, 21 quilograms de vidre, 12 d’amiant, 52 de ferro, 19 de claus, 13,5 de restes de vehicles, vuit de fusta, nou de paper i cartó i mig quilogram de burilles, entre d’altres. Ailín, del Lycée Compte de Foix, explicava com es van organitzar per netejar la zona. Mentre que en un principi es van dividir en dos, finalment van haver d’ampliar els grups perquè cadascun s’encarregués d’un tipus de deixalla. “Hi ha objectes que poden ser fins i tot perillosos perquè estan rovellats i la gent es pot fer mal”, comentava. L’impulsor del moviment, Mateu Bracque, va anunciar que es faran altres accions de neteja i valoren la possibilitat de fer-ho al llac d’Engolasters. Així mateix, convocaran una segona concentració a la plaça del Consell General el 15 de maig, una data que comptarà amb manifestacions de Fridays For Future a tot el món.

tracking