Política
Els crítics liberals culpen Gallardo dels mals resultats
El resultat es considera una derrota en parròquies com Ordino o la Massana, on els liberals eren el partit gran que posava el cap de llista i el PS els ha triplicat i doblat, respectivament
El sector crític liberal ha obert la caixa dels trons pel que consideren un fracàs i la deriva del partit amb un percentatge de vot pobre vinculat al lideratge de Jordi Gallardo. Els crítics entenen que els dos consellers que els han regalat el PS (els socialdemòcrates suposadament guanyaven Andorra la Vella en solitari més àmpliament que dins d’Acord) no poden amagar que Liberals d’Andorra només té un 12% dels sufragis, només pot aspirar a petit partit frontissa i ha naufragat totalment a la majoria de parròquies. Diferents fonts del partit van comentar que l’anàlisi del vot és desesperant i que ni l’escissió del sector pintadista justifica passar del 27% de fa quatre anys quan es mantenia la marca al 12%.
El resultat de Canillo (65 vots a la nacional i un 9%) es considera gairebé un insult “perquè gairebé només ens ha votat la família” en una parròquia tradicionalment conservadora. El PS ha fet més del doble (20%) de percentatge. A Encamp els socialdemòcrates han doblat els liberals (32-16) quan en les últimes comunals el partit gran havia estat el liberal que va sumar un 32% per un 25% del PS. A Ordino el PS ni es va poder presentar en les eleccions comunals del 2015 quan els liberals van arribar al 41% dels vots i a les generals d’aquell any van obtenir un 31% per un 23 dels socialdemòcrates. Ordino és un dels grans drames per als crítics, ja que en teoria era una plaça forta i el PS tenia un paper secundari. En les eleccions del 7 d’abril els socialdemòcrates s’han quedat a prop de triplicar-los (31-12). I el cap de llista d’Acord era liberal.
Davallada a la Massana
L’altra gran davallada ha estat a la Massana, on els liberals ni tan sols volien anar amb el PS al principi perquè els restava vots i era una formació gairebé marginal. Els comicis han deixat l’altre gran bastió amb un paupèrrim 14% dels vots, quan en les últimes comunals Ciutadans Compromesos, com a marca liberal, va arribar al 77%. Ara el PS els ha deixat gairebé a la meitat (26-14).
A Andorra la Vella els socialdemòcrates literalment han triplicat el resultat (36-12), ja que les darreres comunals (junts amb la coalició d’independents) van quedar només a un punt d’ells (27-26). En les generals del 2015 (en solitari) estaven només a cinc punts (27-22). Sant Julià ha sumat un 10% dels vots i no hi ha comparació possible perquè abans anaven amb UL i venien de fer el 48 i el 49% respectivament. Tot i això, el PS, que sovint no podia ni fer llista, els ha multiplicat per dues vegades i mitja (24-10). Per últim, a Escaldes, tot i la victòria, només han sumat un paupèrrim onze per cent i van guanyar un conseller per l’extraordinari resultat del PS que els va triplicar (30-11). A les últimes comunals havien fet millor resultat que els socialdemòcrates (19,7 per 19,3) i a les generals havien quedat a set punts. El sector crític vol que es faci una anàlisi realista i que el triomf a Andorra la Vella i Escaldes de la coalició d’Acord no tapi que els resultats han estat molt dolents. Perquè fins i tot en les dues parròquies més poblades els vots obtinguts han estat paupèrrims amb un dotze i un onze per cent respectivament. El pacte amb els socialdemòcrates ha permès emmascarar una realitat que el mateix pacte va crear i és la pèrdua d’identitat del partit. L’acció del ‘cop d’estat’ polític per fer fora Josep Pintat i posar Jordi Gallardo, segons les fonts, s’ha demostrat com una maniobra que ha portat la formació a tocar de la intranscendència. El pitjor passa perquè la coalició ha estat un regal enverinat. Ha donat dos consellers més però ha comportat passar a ser una crossa del PS i que els socialdemòcrates no tardaran a poder prescindir si els liberals continuen en la línia.
El sector crític, segons va explicar al Diari, vol que el partit recuperi un espai polític que ja no té i que dona la sensació que se’l quedarà Terceravia en la mesura que vagi creixent. El resultat de Jordi Gallardo com a cap de llista, ha restat vots al que ja té com a fixa la marca liberal per part del votant conservador. Josep Pintat, en canvi, no tenia marca i tot el vot que té és exclusivament personal. I aquesta seria la gran diferència entre un líder que suma i un que resta del vot que ja es té de sortida. Els crítics volen canviar l’executiva i que Gallardo i Ferran Costa estiguin només al Consell i que entri aire nou al partit.