Política
Espot es reuneix amb López i Gallardo per fer possibles aliances
Els demòcrates afirmen que les trobades s'hna desenvolupat en un clima de "cordialitat" i anuncien "la voluntat de tornar a trobar-se amb les dues formacions"
La ronda de converses per a possibles pactes postelectorals ja ha començat. Aquest matí Xavier Espot i Roser Suñer s'han reunit amb Pere López i Rosa Gili per abordar l'escenari postelectoral i a la tarda s'han trobat amb Jordi Gallardo, Ferran Costa, Marc Magallón i Sílvia Ferrer. Les reunions convocades "per parlar de les possibilitats de suport de cara a la investidura i la governavilitat" s'han desenvolupat en "un clima de cordialitat", segons han informat els demòcrates en un comunicat on també asseguren que han expressat en les trobades "la voluntat de tornar a trobar-se amb les dues formacions".
La intenció dels Demòcrates és bàsicament exploratòria i té com a missió principal saber quin és el posicionament dels liberals respecte a la possibilitat d’iniciar converses per un possible pacte. En cas que els dos socis d’Acord hagin pactat aquesta estratègia poc hi haurà a parlar, però no hi ha res clar per part dels liberals excepte alguna declaració on Gallardo afirmava que no tenien intenció d’entrar a Govern. Altres companys de partit no veien clar que deu dies després d’anar en una coalició amb el PS començar a negociar un pacte amb els demòcrates seria rebutjat per molta gent.
Els socialdemòcrates han expressat també la confiança de disposar per a Pere López els vots liberals per a la votació d’investidura i això col·locaria de sortida el candidat del PS amb onze consellers, els mateixos de què disposa Espot d’entrada. En la primera fase els demòcrates es troben en una posició d’escoltar la resta per després poder pensar amb qui poden intentar una negociació. La voluntat d’Espot, segons fonts properes al partit, passa per la creació d’un executiu de coalició que pugui disposar d’una majoria al Consell General. Aquesta és la fórmula preferida perquè és la manera més estable de governar i doni tranquilitat respecte a temes clau com l’aprovació dels pressupostos. Un executiu amb suports puntuals de geometria variable, pactant cada tema amb el grup que més convingui, és una aposta massa arriscada. La possibilitat d’arribar a finals d’any sense el suport necessari per aprovar el pressupost i entrar en un cicle d’ingovernabilitat és un escenari que es vol evitar a qualsevol preu.
L’aliança que semblava més clara després de la nit electoral passa per pactar amb terceravia, però de moment no hi ha data per una trobada entre Xavier Espot i Josep Pintat. A hores d’ara el líder lauredià tampoc ha enviat cap senyal respecte quin és el seu plantejament inicial.
Durant la campanya va fer crides a l’estabilitat i a la governabilitat, però des dels comicis no s’ha manifestat amb la voluntat d’analitzar els resultats i les opcions amb la seva gent. Tampoc es té clar si Ciutadans Compromesos té intenció d’entrar al Govern o de crear grup parlamentari propi. El seu paper, amb dos consellers, ja no és crucial.
VIRTUS UNITA ADVERTEIX D'UN PERÍODE D'"INESTABILITAT POLÍTICA"
Virtus Unita, en un comunicat de premsa fet públic ahir, adverteix que els mesos vinents pot arribar un període d'“inestabilitat política” pel fet que cap partit ha aconseguit la majoria absoluta en les eleccions del 7 d’abril. El grup d’opinió, format per expolítics, fa aquesta afirmació “en virtut dels precedents”, ja que recorden la que es va donar el 1994 i el 2009 quan els executius, sense majoria al Consell General, no van poder acabar la legislatura per la impossibilitat de governar. Des de Virtus Unita es defensa que “una majoria absoluta mai és bona” i s’assegura que només es podrà assolir un pacte si l’equip guanyador “és generós” i si els grups minoritaris “no obliden en cap moment qui ha assolit la victòria a les urnes”. El grup remarca que quan no és possible governar per la divisió de forces al Consell General i s’han de convocar noves eleccions “en cas de crisi”, arriba “la reacció popular excessiva sota la forma d’una altra llarga i dolorosa etapa de majoria absoluta”. Virtus Unita alerta que “queda encara per veure si els representants sabran governar per a Andorra i no tan sols per satisfer ambicions personals en hipotètics i foscos futurs”. Des del grup d’opinió s’argumenta que una majoria absoluta mai és bona pel fet que permet tant l’ús i l’abús de la “capsa de galetes” com la facultat de valer-se de l’hegemonia, que “és una germana petita de l’extremisme”. El polític vertaderament demòcrata, afegeixen, i no tan sols el que se’n diu, “no hauria de témer governar sota la tutela de pactes”. De fet, conclouen, “la intenció declarada d’obtenir una majoria absoluta no advoca en pro d’un tarannà democràtic, ja que si passés, l’estabilitat no estaria assegurada per la conciliació sinó per la força”.
JOVER DIU QUE DA POSARÀ UN "FULL EN BLANC" A LA TAULA DE NEGOCIACIONS
El secretari general de DA, Èric Jover, va assegurar que en els primers contactes que es mantindran amb els partits polítics per intentar tancar un pacte de governabilitat, DA posarà damunt la taula un “full en blanc” i que encararà les negociacions sense “línies vermelles”. Jover ho va indicar després de la celebració de l’executiva del partit, la primera després de les eleccions, una reunió en què DA va donar llum verda al candidat a cap de Govern, Xavier Espot, a iniciar els contactes amb les diverses forces polítiques. “El que volem saber són els punts primordials de les altres forces polítiques i si aquests són assumibles per nosaltres”, va explicar el secretari general de DA, que va indicar que exploraran la possibilitat de tancar alguna coalició que doni estabilitat al Govern o fer un executiu que pugui tirar endavant amb pactes asimètrics amb altres forces polítiques. Jover, a tall d’exemple, va dir que està obert a compartir els càrrecs de Sindicatura amb altres formacions. Respecte al resultat de les eleccions, els va qualificar de bons tot i no aconseguir la majoria absoluta. “Hi hagut desgast de 8 anys de Govern i una coalició per desbancar-nos i hem guanyat”, va indicar.