política

Terceravia no entrava al Consell amb els vots fora de Sant Julià

La formació conservadora va assolir un 6,9% global a les altres sis parròquies quan per tenir un escó calia un 7,1%

Terceravia no entrava al Consell amb els vots fora de Sant Julià

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El resultat de terceravia a les eleccions amb quatre consellers assolits, un 10,4% dels vots globals (a dos punts només dels liberals) i amb un mànec de claus per a la governabilitat té dues cares ben definides. L’èxit és evident per a un partit que es va crear poc abans d’un mes dels comicis i on gairebé tot l’electorat sap qui és Josep Pintat, però sense que la marca terceravia tingués gaire recorregut. L’èxit té lloc fonamentalment pels resultats obtinguts a Sant Julià, on el cop damunt de la taula de Josep Pintat va ser aclaparador. A la resta de parròquies el resultat va ser discret i en algunes, molt dolent. Quan es fa la mitjana del percentatge de vot assolit pel partit es constata que, si s’elimina Sant Julià de l’equació, està per sota del mínim per entrar al Consell General. El sistema fixa que per ser força parlamentària cal com a mínim un 7,14% dels suports i terceravia suma una mitjana del 6,9% a les sis par­ròquies.

Dels 1.853 vots obtinguts per la llist nacional 807 van arribar des de Laurèdia, que significa que prop de la meitat pertanyen a una sola circumscripció. Un fet destacat és que les cinc llistes parroquials van fer millor resultat que la nacional. El cas més evident és la pròpia Sant Julià, on es pot considerar que el triomf abassegador és d’Unió Laurediana perquè va sumar un 44% dels vots (gairebé doblant d’Acord i demòcrates), mentre que terceravia es va quedar amb un 29%. A la llista nacional, Josep Pintat va treure tres punts a Xavier Espot i cinc a Pere López, quan a la parroquial eren prop de vint.

El resultat de la llista nacional en algunes territorials va ser molt discret i destaquen el 4,2% a Encamp, el 5,4% a Escaldes, el 5,6% a Canillo i el 6,7% a Ordino. A les quatre la parroquial va estar per sobre. El segon feu de terceravia era la Massana, on no hi havia ter­ritorial però els afins estaven inclosos a la llista de Ciutadans Compromesos (CC). El resultat de la nacional no va ser bo, amb un 12%, per sota dels liberals i la meitat del PS i triplicat pels demòcrates. Els resultats en general mostren les dificultats del projecte per estendre’s en l’àmbit nacional al mateix temps que ratifiquen que Sant Julià és territori Pintat sense res a discutir.

Explorant pactes

Josep Pintat i Xavier Espot mantindran una trobada dimecres vinent per a una primera presa de contacte postelectoral. El candidat demòcrata vol saber quin és el plantejament que té terceravia per a aquesta legislatura després d’haver mantingut trobades amb els socialdemòcrates i liberals. La posició de terceravia és clau per a una possible negociació per a pactes o coalicions, ja que és el suposat aliat natural, on també compta que CC té membres dels dos partits.

tracking