política

El PS planeja un tripartit amb un cap de Govern independent

Càrrecs socialdemòcrates han temptejat terceravia per formar una coalició amb els liberals perquè s’investeixi algú que no sigui de cap partit

El PS planeja un tripartit amb un cap de Govern independent

Creat:

Actualitzat:

Càrrecs socialdemòcrates han contactat amb responsables de terceravia per sondejar la possibilitat de crear un pacte tripartit (amb liberals) contra els demòcrates per investir un cap de Govern independent que no perta­nyi a cap dels partits. El PS té com a prioritat, segons diverses fonts consultades, que Xavier Espot no aconsegueixi la investidura i està disposat a fer un vestit a mida per aconseguir-ho. La jugada, segons aquestes fonts, no és tan estranya com podria semblar, atès que els principis polítics, l’ideari i el programa de terceravia i els socialdemòcrates són contraposats. El PS sabia que ja havia de fer fortes renúncies al seu programa des del moment que volia un pacte amb els liberals perquè li donessin suport a la investidura. Els liberals ja han fet saber que les pujades d’impostos, com la creació d’un nou tram de l’IRPF al 20%, són incompatibles amb el seu suport i que prou vots els han costat. Davant de la necessitat de fer renúncies, Pere López, segons aquestes fonts, prefereix anar més enllà i intentar un executiu tripartit.

La proposta es troba en un estadi inicial i sense cap aprofundiment sobre com es podria concretar. El primer pas es troba en el fet que terceravia no avanci en les negociacions amb els demòcrates per donar suport a la investidura de Xavier Espot. L’escaldenc es reuneix aquesta tarda amb Josep Pintat en la primera trobada cara a cara després dels comicis. La reunió és clau per saber quin és el posicionament inicial dels dos partits ja que a partir d’aquest moviment s’aniran resituant totes les peces del tauler. Espot ja s’ha trobat amb Gallardo i López, però tot està pendent de la trobada amb el polític lauredià. Amb els quatre consellers de terceravia (més previsiblement els dos de Ciutadans Compromesos) arribaria a una majoria de 17.

El pla socialdemòcrata ni tan sols té la concreció de qui podria ser elegit per encapçalar l’executiu tripartit. El perfil, segons les fonts consultades, seria el d’algú sense activitat política recent, de perfil tècnic i reconegut prestigi. L’executiu que es formés hauria de tirar endavant una sèrie de punts que les tres formacions haurien de pactar. Cal recordar que les negociacions s’han d’accelerar tenint en compte que dijous de la setmana vinent es constitueix el Consell General i que el dia 14 del mes vinent està previst el debat d’investidura en primera volta. Cal recordar que per poder ser cap de Govern l’escollit no cal que hagi estat elegit com a conseller general, sinó ser proposat per un grup de parlamentaris.

MARSOL VOL REPETIR COM A CÒNSOL

La cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, va refermar ahir, amb vista a les eleccions comunals del desembre, la seva determinació de repetir com a màxima mandatària de la capital. “Si tot va bé em tornaré a presentar a les properes eleccions al comú perquè Andorra la Vella s’ho mereix”, va argumentar. En aquest sentit, Marsol va avançar que ja ha “manifestat al partit la voluntat, que si el partit així ho vol, jo soc candidata per Andorra la Vella”. D’aquesta manera, la cònsol va sentenciar que “si no hi ha res en contra, suposo que ben aviat es podrà anunciar”.

TONI MARTÍ REBUTJA UN GOVERN DE DEMÒCRATES EN SOLIDARI

El cap de Govern en funcions, Toni Martí, rebutja la possibilitat que Demòcrates formi un executiu en solitari recolzat en pactes puntuals al Consell General. Martí va afirmar ahir que la seva aposta és “que hi hagi estabilitat” i per aconseguir-ho, va afegir, “el meu desig és que hi hagi un Govern de coalició”. “Si es pot aconseguir un Govern de coalició, millor, perquè això fomenta l’estabilitat i en el fons el que vol la gent és estabilitat”, va justificar en declaracions a la premsa. En aquest sentit, el cap de l’executiu sortint va considerar que també serà necessari “implicació dels que fomenten aquesta coalició dins del Govern”. “Implicats al Govern perquè hi ha temes molt importants i, independentment del que hagi escollit lliurement el poble andorrà, amb un Consell General fragmentat el que li fa falta a Andor­ra és estabilitat”, va apuntar. De fet, Toni Martí va assenyalar que li agradaria que Xavier Espot tingués un soci que pugui garantir “que, una vegada s’arribi a un acord des d’un punt de vista programàtic, la paraula donada s’aguanti fins al final”. “És molt important que hi hagi seriositat i compromisos amb els pactes”, va afegir. Respecte a la pèrdua de consellers de DA, Martí va afirmar que “no hi ha un vot de càstig”. No obstant això, el cap de Govern en funcions va assumir que l’executiu va patir desgast, si bé va remarcar que calia tirar endavant les grans reformes taronges. “Segurament si no haguéssim pres mai cap decisió no hi hauria cap col·lectiu enfadat, però la política és escollir”, va dir, i va demanar “temps” per veure l’efectivitat de les modificacions legislatives. En qualsevol cas, Toni Martí va voler destacar la “solidesa” de Demòcrates per Andorra després de “guanyar tres eleccions seguides”. “És un fet bastant significatiu”, va sentenciar.

El PS planeja un tripartit amb un cap de Govern independent

tracking