Govern preveu recaptar trenta milions d'euros d'IRPF del 2018
Albert Hinojosa diu que “l’evolució positiva” dels darrers anys porta a fer aquesta estimació
La recaptació del 2018 de Govern en concepte d’impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF) podria arribar fins als 30 milions d’euros. Així ho va pronosticar ahir el director general del departament de Tributs i Fronteres, Albert Hinojosa, que va subratllar que és tracta només “d’una previsió” sobre la base de “l’evolució positiva” dels darrers anys. Durant la roda de premsa posterior al consell de ministres, Hinojosa va recordar que el 2015 es van recaptar uns 25 milions d’euros, el 2016 es va aconseguir un ingrés de 28 milions d’euros i el 2017, de 31 milions d’euros. “Tenint en compte aquesta evolució positiva, [el 2018] sí que estaríem prop d’aquests 30 o 31 milions d’euros”, va considarar, i va afirmar que fins i tot es podria arribar als 32 milions. És a dir, superar la recaptació de l’exercici anterior. En qualsevol cas, el director general del departament va explicar que el creixement de l’IRPF “no respon a un augment de la població del país, sinó que respon al fet que cada vegada més gent s’incorpora a l’impost”. En aquest sentit, el ministre portaveu en funcions, Jordi Cinca, va voler destacar que “es va confirmant que el nivell de compliment i de coneixement de l’impost per part de la ciutadania és prou elevat tenint en compte que aquesta serà la quarta campanya que durem a terme”.
Amb tot, Cinca es va mostrar prudent i va assenyalar que “segurament aviat començarem a tenir cert aplanament d’aquesta corba de creixement de l’IRPF”. “Això no serà infinit, a mesura que l’impost s’estabilitzi segurament també s’estabilitzarà la recaptació”, va justificar.
Liquidació del 2018
Uns 30 milions d’euros que responen al tancament total de l’impost, dels quals uns 10,4 milions sortirien únicament de la liquidació de les declaracions de la present campanya de l’IRPF, corresponent a l’exercici del 2018 i que acabarà el 30 de setembre. Albert Hinojosa va avançar que s’espera que ara facin la declaració 17.100 persones i que el resultat sigui de 5.100 liquidacions a retornar, 7.100 a ingressar i 4.900 de quota zero.
En la mateixa roda de premsa, Hinojosa va exposar les línies prioritàries de treball del departament de Tributs i Fronteres d’enguany, d’entre els quals va destacar la creació de l’Oficina del Contribuent. Aquesta oficina, va apuntar, té la voluntat de millorar progressivament i de simplificar els tràmits administratius de l’Agència Tributària. Pel que fa als objectius del 2019, Albert Hinojosa va remarcar el fet d’aconseguir reduir els terminis de respostes a consultes escrites i fer-les abans dels 45 dies, arribar a les mil cites prèvies per a informació tributària o reduir el temps mitjà d’espera dels contribuents a l’oficina tributària als 10 minuts. Així mateix, el director general del departament de Tributs i Fronteres va emfatitzar que es volen dur a terme 3.500 controls físics de la importació i exportació de mercaderies, uns 70 expedients sancionadors tramitats o començar a elaborar el registre d’habitatges buits. Aquest registre, va dir Hinojosa, podria d’estar enllestit abans del 30 de setembre, si bé ara per ara es treballa en el desplegament reglamentari.
D’altra banda, Jordi Cinca va defensar l’actuació de l’administració davant les crítiques del PS, durant la campanya electoral, de l’existència de frau fiscal. “Entrar en polèmica al tomb d’això em sembla poc afortunat”, va dir, i va afegir que fer aquestes insinuacions va ser “una mala decisió”.
UN NOU ESTUDI SOBRE LA "BRETXA FISCAL"
Albert Hinojosa va informar ahir que un dels objectius del departament de Tributs i Fronteres per a aquest 2019 és l’elaboració d’un estudi sobre “la bretxa fiscal” a Andorra. “La bretxa fiscal és la diferència entre el que es recapta i la potencialitat per recaptar”, va afirmar. És a dir, va afegir, “la potencialitat d’aquest sistema fiscal i si és realment eficaç”. D’aquesta manera, l’estudi permetrà “orientar polítiques fiscals”, si bé Albert Hinojosa va recordar que aquesta anàlisi arriba quan el sistema fiscal ja està consolidat. I és que l’estudi dona informació sobre els diners no recaptats i el frau fiscal, però també dels incompliments involuntaris, com de l’aplicació incorrecta de la norma o el seu desconeixement. “El procés que anem seguint és molt correcte i homogeni amb el que han seguit tots els països”, va subratllar Jordi Cinca, que va reconèixer que al Principat “anem molt més tard perquè hem introduït aquest impost [IRPF] molt més tard”. “Hem d’estar satisfets d’avançar amb celeritat”, va acabar.