Mercat laboral
El nombre de transfronterers creix un 11,5%, fins als 1.602
L’any 2018 es va tancar amb un total de 1.602 persones amb permís de treball fronterer, un 11,5% més que el 2017
El 2018 es va tancar amb un fort augment en el nombre de treballadors transfronterers. Segons les últimes dades d’Estadística, l’any passat va acabar amb un total de 1.602 permisos de treball fronterer en vigor, una xifra que representa un increment de l’11,5% en comparació amb el 2017, que es va saldar amb 1.437 transfronterers. De fet, la xifra del 2018 és la més elevada des del 2015, quan hi havia poc més de 1.400 persones amb aquest estatus al Principat, que els autoritza a treballar al país, però han de pernoctar de forma habitual fora del territori andorrà. En aquest sentit, l’alcalde de la Seu d’Urgell, Albert Batalla, afirma que “la gran majoria” de transfronterers provenen d’aquest municipi català, si bé lamenta que a hores d’ara encara “és molt difícil saber quin percentatge” representen de manera exacta. Pel que fa al creixement de fronterers durant el 2018, Batalla considera que aquest fet pot estar connectat “principalment” a una millora general “del mercat laboral”, tant d’Andorra com de la Seu.
“La recuperació del mercat de treball ha tingut un impacte positiu en l’augment de treballadors fronterers”, assegura al Diari, i assenyala que ara a la capital de l’Alt Urgell “hi ha més feina que la que hi havia temps enrere i entenem que al Principat també es genera més feina”.
Satisfacció a la seu d’urgell
En qualsevol cas, l’alcalde urgellenc manifesta el seu entusiasme perquè “ens interessa que la gent pugui treballar i que es guanyi bé la vida”. “Per tant, sigui a l’Alt Urgell o al Principat és una bona notícia per a tots també des del punt de vista del consum”, afegeix. En paral·lel, Albert Batalla posa en relleu la feina feta des de l’ajuntament de la Seu d’Urgell, juntament amb l’administració i les empreses andorranes, “a través de workshops” per “escurçar la distància del mercat laboral andorrà i les persones de l’Alt Urgell”. “Això també té un impacte i es visualitza en aquestes dades”, acaba. Per la seva part, el president de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), Gerard Cadena, argumenta, igual que Batalla, que “l’augment considerable” de transfronterers pot tenir lloc per “una millora del mercat laboral”, si bé apunta a certs sectors com ara la construcció. “Com més creixement hi ha a Andorra, més ofertes de treball i per tant fa que els fronterers puguin accedir al mercat de treball”, sentencia. Així mateix, Cadena assenyala que per “l’efecte” de “les tensions en el lloguer” alguns residents opten per traslladar-se a la Seu o a municipis pròxims.
Pel que fa al perfil del transfronterer destaca el fet que 1.467 són espanyols, 54 portuguesos, 38 francesos i 43 d’altres nacionalitats. Amb relació a l’edat, el 58,6% tenen entre 40 i 59 anys, mentre que el 27,3% tenen entre 26 i 39 anys. Els joves, de 18 a 25 anys, representen el 5,9% dels fronterers i els majors de 60, el 8,2%.
Residència i treball
D’altra banda, l’informe d’Estadística també revela que a 31 de desembre del 2018 hi havia 35.357 persones amb permís de residència i treball. Una xifra que suposa un increment d’un 2,6% respecte al 2017. També han crescut les autoritzacions temporals per a empreses estrangeres, que van passar de les 115 del 2017 a les 175 del 2018. Amb relació a la residència simple, el 2018 hi havia 8.138 persones amb aquest permís, un 1,5% més en comparació amb l’any anterior. En total, el 2018 es va tancar amb 45.440 autoritzacions en vigor.