Promoció turística
Falles contra “la temporada baixa”
Més de 2.500 valencians participen en les activitats organitzades aquest cap de setmana per l’associació Fallers pel Món
La tradició valenciana de les falles, que l’associació Fallers pel Món ha portat aquest cap de setmana a Andorra la Vella, va inaugurar ahir els actes populars amb la crida des del balcó del comú de la capital. Un inici de festa que va comptar amb el discurs de la cònsol major de la parròquia, Conxita Marsol, que va agrair la presència dels més de 2.500 valencians desplaçats especialment al Principat per celebrar aquest esdeveniment. En aquest sentit, la consellera de Promoció Turística, Mònica Codina, va explicar que aquestes persones “donen ocupació als hotels i evidentment també esperem que els comerços notin la presència de tots aquests turistes”. De fet, en declaracions al Diari, Codina va posar en relleu que l’objectiu de la corporació amb les falles és organitzar “una activitat festiva en un cap de setmana després de Setmana Santa, que comença a ser més fluix”. I és que, segons la consellera, “l’únic” que ha pagat el comú “és la falla, que són 15.000 euros”. En aquesta línia Marsol va accentuar que des del comú “intentem organitzar esdeveniments cada cap de setmana” i va celebrar el fet de “portar activitats a la parròquia en temporada baixa”. “Continuarem treballant”, va afegir.
Fidelitzar el turista valencià
Així mateix, tant la cònsol major com la consellera de Promoció Turística van coincidir a destacar que portar les falles a Andorra la Vella també suposa fidelitzar el turista valencià, que “visita habitualment el nostre país”. “Andorra com a país acull molts turistes valencians, que estimen molt Andorra i Andorra també s’estima molt tota la Comunitat Valenciana”, va assenyalar Mònica Codina.
Precisament, Conxita Marsol va adduir que aquest cap de setmana també serveix per “unir les dues tradicions, la de les falles valencianes i les nostres falles”. “Compartim cultura i tradició”, va dir Marsol, i va justificar que “el foc és un element comú”. “Estem molt contents de la gran resposta dels valencians que han fet un ambient espectacular”, va acabar.
REPORTATGE
"Visca la festa!" Cridar que comença la festa. Una festa llunyana i que no s’havia vist fins ara entre muntanyes nevades, però al cap i a la fi, festa. Almenys això va dir la Pilar, veïna d’Andorra la Vella, que es va trobar ahir al migdia amb la crida al balcó del comú, el tret de sortida de les falles. “Està molt bé que facin coses així per donar alegria a la gent, perquè els valencians són molt animats i aquí som més sosos”, va bromejar, just quan la música dels tambors, les trompetes i els saxofons de la xaranga va començar a omplir Príncep Benlloch. Un so que, com si es tractés d’un encanteri, va posar a ballar a tots els fallers vinguts de la ‘terreta’. “Les falles són la nostra vida, fins i tot m’entren ganes de plorar quan comencen i també quan acaben”, va afirmar la Conxin, membre de la falla El Campanar de Benicarló, i va reconèixer que “tot i venir periòdicament a Andorra”, ara “és més emocionant veure aquests carrers amb una desfilada de les nostres tradicions”. Un sentiment compartit per molts dels valencians que van venir al Principat per celebrar la festa. L’Aida, d’Alzira i de la falla Cánovas del Castillo, va recordar, entre les rialles de les seves amigues, que a més a més aquesta és la primera vegada que Fallers pel Món viatja fora d’Espanya. “Jo havia vingut de petita a Andorra i gràcies a les falles he tornat”, va afegir l’Andrea, la seva companya de colla. Des de la veterania, la Maria, membre de la falla d’Obispo Amigó-Cuenca “de València capital”, va celebrar “un ambient magnífic en un país magnífic”. “Visca la festa!”, va dir per acomiadar-se d’uns amics. Una festa de foc, però també de cervesa i sangria, que és un orgull per a tot un poble, sobretot per a la fallera major de l’associació, Helena Belenguer. “Jo porto des que estic a la panxa de la meva mare sent fallera”, va remarcar, i va emfatitzar que això de ser fallera ho porta “a la sang”. Així mateix, el president de Fallers pel Món, José Enrique Amores, va voler posar en relleu que “per als valencians” les falles “és el més important”. “Per a un valencià les falles ho són tot, ens inculquen aquesta festa des que naixem i per a una xiqueta ser fallera major és molt important”, va assegurar. Amb la vista posada al cel, Amores va congratular-se “pel bon temps” i va recalcar el fet d’haver aconseguit la internacionalització de l’associació al Principat. “Una terra molt estimada”, va dir, i va precisar que a l’ens hi ha gent de moltes zones, com ara la Ribera Alta o el Camp de Túria.