Grafits a La Margineda
Pintades racistes davant de l'escola María Moliner
Els missatges, que es troben davant del col·legi María Moliner, mostren una línia que separa “Andorra” de “Portugal” i textos de “Visca Andorra”, “Vox”, “El bigoti sobra” i “ronxos”
La tornada de les vacances de Setmana Santa al col·legi espanyol María Moliner va arribar amb sorpresa. Els alumnes i els professors es van trobar dilluns que a la carretera i en dos dels murs exteriors del centre hi havia unes pintades que contenen missatges racistes en contra de la comunitat portuguesa al país. Una de les pintades, que encara no han sigut esborrades, mostra una línia a l’asfalt que separa “Andorra” de “Portugal”, representant una mena de frontera que deixa el col·legi espanyol a la part lusitana. Les altres dues, situades en els murs al costat de l’entrada, es tracten de dos textos, on es pot llegir “Visca Andorra” i “Vox” en un i “El bigoti sobra” en l’altre. Aquest últim, a més, mostra un dibuix d’un bigoti i al costat la paraula “ronxos”, terme que s’utilitza per anomenar els portuguesos de manera despectiva.
Les pintades han despertat reaccions al col·legi María Moliner, que ho ha denunciat a la policia i s’ha posat en contacte amb l’ambaixada espanyola per informar dels fets. Així ho va informar ahir el director del centre, Francisco Javier Alfaya, qui va titllar de “sorpresa” l’aparició de les pintades, ja que, segons explica, és el primer cop que es troben missatges d’aquest tipus. La policia ha iniciat una investigació per trobar els autors d’uns actes que, segons va apuntar Alfaya, “serien constitutius d’un delicte d’odi a Espanya”.
Més que una “cosa de nens”
El director del col·legi María Moliner va voler advertir de la importància que tenen les pintades aparegudes dilluns, demanant que “es profunditzi” en el tema i que “no es banalitzi”, ja que “sembla que és una cosa de nens, però no ho és. Hi ha un missatge darrere”. Alfaya destaca que les pintades tenen “un clar caràcter xenòfob” i lamenta que hagin aparegut al centre: “És una pena perquè jo crec que Andorra és un país d’acollida, però sigui un país gran o petit sempre hi ha persones que volen excloure’n d’altres que formem part de la societat.” A més, sobre l’atac a la comunitat lusitana, el director va assenyalar que Portugal “es un país que aporta molt a Andorra”, i condemna el “to pejoratiu” que tenen els missatges. “Nosaltres ens sentim molt orgullosos d’aquesta diversitat de països que tenim al nostre col·legi, entre ells la comunitat portuguesa. Ens sembla que és un enorme error que posin això aquí”, va assenyalar.
Al María Moliner no creuen que l’autor de les pintades pertanyi al centre. “No tenim evidència que els nostres alumnes facin aquest tipus de coses”, explica el director del col·legi, qui va afegir que els seus alumnes “estan educats en la diversitat, cultural, lingüística i de tota mena”. En aquest sentit, Alfaya va posar en relleu que la línia divisòria entre “Andorra” i “Portugal” separa la zona on es troba l’escola andorrana de batxillerat de la del col·legi espanyol, la qual cosa considera que és “molt significativa”. A més, va indicar que la part alta de la Margineda, on estan situats els dos centres, és un lloc on molts joves van a “fer botellón”, i va suggerir que potser algun jove va aprofitar una visita durant el període de vacances per deixar els missatges.
Per tal d’evitar que puguin sorgir més problemes de xenofòbia com aquest, el director del María Moliner va destacar la importància de transmetre missatges de tolerància als alumnes. De fet, va cridar els tres sistemes educatius existents al país a treballar conjuntament “perquè Andorra sigui un país lliure, divers i que aculli a tota la gent de bé que ve a fer vida aquí”, i va incidir en el fet que el centre espanyol “és un col·legi on es fomenta la igualtat, l’equitat, la diversitat en general, tant lingüística com cultural, i on els alumnes viuen en perfecta convivència”. Per la seva banda, el cònsol honorari de Portugal, José Manuel da Silva, va preferir no fer valoracions sobre els fets, però va anunciar que aviat es reunirà amb el centre per conèixer la situació.