Sessió constitutiva
L'A no tanca la porta a un acord amb Espot
Jordi Gallardo afirma que els liberals decidiran el seu “rol” al Consell “els propers dies”
Amb el Consell General constituït, comença el compte enrere per a la investidura del nou cap de Govern i la formació de l’executiu. L’escenari postelectoral sense majoria absoluta demana teixir consensos i el candidat demòcrata, Xavier Espot, n’és conscient. “El que hem de fer és intentar garantir la investidura, obtenint majories àmplies com hem fet amb la Sindicatura”, va afirmar ahir, mentre que Roser Suñé va afegir que “si és necessari pactar i podem fer-ho sense traspassar línies vermelles, evidentment que ho farem”. En aquest escenari, un dels partits que ja s’han apropat als taronges és L’A, que ahir va donar el vot favorable a l’elecció en la Sindicatura de Suñé i Palmitjavila. Un moviment que deixa entreveure bona sintonia entre les dues formacions, fins al punt que hi podria haver suport blau a la investidura d’Espot o fins i tot els liberals podrien anar més enllà i formar part d’un Govern de coalició amb DA.
El líder liberal, Jordi Gallardo, va subratllar ahir, però, que “no s’han de barrejar coses”, si bé preguntat per la possibilitat d’entrar a un executiu amb els demòcrates, Gallardo no es va mostrar taxatiu i no va tancar la porta a cap opció. “El partit i el projecte decidirà quin és el rol que hem de tenir i això es veurà els propers dies”, va contestar, i va dir que “cal que siguem conscients de quin és el resultat de les eleccions, en què no hi ha una majoria absoluta i haurem de veure fins a quin punt es busquen consensos”. En qualsevol cas, el president de L’A va emfatitzar que l’objectiu de la formació és “donar estabilitat” i “no bloquejar el país”. Per la seva part, el conseller general demòcrata Carles Enseñat va destacar que el suport liberal en la Sindicatura “no és extrapolable” a la investidura. “Això no és extrapolable en cap cas a l’elecció del cap de Govern”, va sentenciar. Des de Ciutadans Compromesos, Carles Naudi va negar que el favor dels massanencs al tàndem Suñé-Palmitjavila es pugui traduir en el seu suport a la candidatura d’Espot i no es va posicionar de cara la investidura.
“Ha estat la contrapartida a la cessió de la Meritxell Palmitjavila per a la creació del grup parlamentari propi”, va justificar. Des de les files socialdemòcrates, Rosa Gili va refermar que fins al darrer instant faran “el que convingui per construir un Govern alternatiu”. El cap de terceravia, Josep Pintat, va considerar que en l’elecció de la Sindicatura “tothom ha deixat les seves posicions clares”. Pintat va dir que decidiran el seu vot a cap de Govern en el debat, per saber quin “és el full de ruta” que es proposa.
EL 14 DE MAIG, DEBAT D'INVESTIDURA
Un cop s’ha celebrat la sessió constitutiva del Consell General, el reglament de la cambra estableix un període de vuit dies hàbils per dur a terme el debat d’investidura. D’aquesta manera, com a molt tard l’elecció del pròxim cap de Govern se celebrarà el 14 de maig. No obstant això, segons estableix el reglament, la votació dels candidats tindrà lloc dins les vint-i-quatre hores següents a la finalització del debat. Si no s’obté la majoria absoluta, el síndic ha de fixar la data d’una segona votació en els set dies següents. En aquesta votació és suficient la majoria simple.
REPORTATGE
Joventut, diví tresor La sessió constitutiva del Consell General serà presidida pel conseller general de més edat de la parròquia de Canillo, que serà assistit pel secretari general del Consell General. Actuarà com a secretari el conseller general de menys edat.” Això resa el reglament de la cambra andorrà i ahir li va tocar aquest privilegi a la canillenca Meritxell Palmitjavila i al socialdemòcrata Roger Padreny, el parlamentari més jove del Principat, amb tot just 25 anys. La joventut, però, no va pesar-li i Padreny va fer la tasca de secretari de manera impecable. Almenys això van considerar els polítics que van assistir de públic a la sessió constitutiva a Casa de la Vall. La desimboltura de l’edat i, sense cap mena de dubte, l’alegria de ser conseller general es van deixar notar a l’hora de fer les salutacions protocol·làries entre consellers. El socialdemòcrata va saludar efusivament cadascun dels nous col·legues parlamentaris, impregnant la sala d’aquest aire que només és capaç de donar la joventut. Una actitud que va contrastar amb la sobrietat de molts consellers i que es va celebrar des de la sala adjacent a la dels plens, des d’on els assistents van veure la sessió a través d’un televisor. I és que l’antic parlament es va omplir de familiars i amics dels nous consellers generals, així com de polítics i d’algun curiós que es va deixar caure per presenciar de primera mà el primer gran acte postelectoral. De fet, un cop va acabar la sessió, es van succeir les selfies dels càrrecs electes amb els seus. Això sí, encara faltaven les tradicionals fotografies a les escales exteriors de Casa de la Vall. Fotografies en plural, ja que els professionals dels mitjans van haver de competir amb els familiars instagramers per la millor imatge.