Societat

Càritas atén 854 persones l'any 2018

El nombre de casos atesos es redueix per segon any consecutiu, segons el president de l’entitat, a causa de la millora de la situació econòmica del país

Càritas atén 854 persones l'any 2018

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El nombre de persones ateses per Càritas Andorrana baixa per segon any consecutiu. Ahir es va presentar la memòria del 2018 de l’entitat, la qual diu que Càritas va atendre 854 persones l’any passat, de les quals el 56% hi van acudir per primera vegada. Així, el 2018 es van atendre 59 usuaris menys que el 2017, una baixada que confirma el canvi de dinàmica que es va produir després del 2016, quan es va assolir un màxim de 1.095 persones ateses. El president de Càritas Andorrana, Amadeu Rocamora, atribueix el descens de les ajudes a la millora de la situació econòmica del país. Malgrat això, el nombre de famílies que han rebut l’ajuda de l’entitat a través del seu programa d’atenció primària, que cobreix necessitats d’alimentació, habitatge o salut, ha augmentat un 4% respecte a l’any passat, arribant a un total de 267. En aquest sentit, l’entitat destaca que s’ha donat resposta a 765 de les 836 demandes que es van rebre, és a dir, un 91,5%. D’aquest total, el 26% es va tractar de problemàtiques de tipus econòmic, el 23% van ser demandes d’orientació, el 14% van ser assistències sanitàries, el 13% van ser problemes laborals i el 9%, d’habitatge.

Rocamora, que va presentar la memòria del 2018 juntament amb mossèn Ramon Sàrries, arxiprestre de les Valls i consiliari de Càritas Andorrana, Txiqui Bruna, coordinadora, i Canòlich Baró, vicepresidenta, va explicar els diferents programes que es desenvolupen des de l’entitat. Entre ells destaquen alguns com el programa Rober, el qual té com a finalitat la recollida de roba de particulars i empreses per tal de donar-la a persones que tenen carències en aquest aspecte. L’any passat, 125 famílies es van beneficiar del programa Rober, amb el qual es van repartir prop de 46.000 quilos de material tèxtil. Sobre aquest fet, el president de Càritas va explicar que a Andorra es llença “moltíssima roba”, la qual cosa fa que no puguin donar-la tota. En aquest sentit, va anunciar que l’entitat està treballant amb el ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat per establir un acord de col·laboració per tal d’ampliar la xarxa de recollida selectiva de material tèxtil al país i importar la roba que no es pugui repartir al Principat.

Sobre l’impacte que tenen les ajudes de Càritas en la societat a través dels seus programes, mossèn Ramon va voler recordar que malgrat que la memòria només dona xifres, “darrere de les dades hi ha cares i noms”. El banc d’aliments, per exemple, va atendre 103 famílies (207 persones) el 2018, amb gairebé 24.000 quilos de productes recollits, la qual cosa representa un augment d’un 5%. D’aquestes xifres destaca que el 78% de les famílies que van demanar atenció a través aquest servei ho van fer per primera vegada.

En termes econòmics, el balanç de comptes de Càritas reflecteix que l’entitat va perdre 275.000 euros l’exercici passat, amb una reducció dels ingressos d’un 243%. Rocamora atribueix aquesta caiguda al fet que el 2017 van rebre una gran quantitat “d’ingressos extraordinaris”, per la qual cosa les xifres del 2018 es troben dins de la normalitat.

tracking