Els sindicats acusen el Govern Martí d'aplicar augments salarials “a dit”
L’executiu va negar que les requalificacions del lloc de treball afectin Ubach, Descarrega i Calvó
La relació dels sindicats de la funció pública amb els dos governs de DA que ha liderat Toni Martí ha estat convulsa i ha acabat de la mateixa manera. En un comunicat conjunt, quatre dels col·lectius de funcionaris (el de l’administració general, el dels professors, el de duana i el de la policia) i l’USdA van acusar el Govern d’haver decidit augments salarials “a dit”. La reacció ve a tomb de les sospites sobre una darrera requalificació de llocs de treball que s’hauria traduït en augments salarials per a un centenar de funcionaris, entre els quals alts càrrecs. Les sospites apuntaven cap a les ministres Maria Ubach, Descarrega i Calvó. L’executiu va reaccionar a través d’un comunicat negant-ho. “Ubach, Descarrega i Calvó retornaran a les places amb la mateixa qualificació que tenien en el moment de demanar l’excedència amb reserva de plaça. Durant el període que han ocupat el càrrec de ministres han estat inhibides de qualsevol procés de requalificació”, assenyalava. Tanmateix, en el text es precisava que les requalificacions de llocs de treball a l’administració general “s’han dut a terme de manera continuada i periòdica des de l’any 2000”.
Més explícita va ser la ministra Eva Descarrega en una comunicació interna que va adreçar al funcionariat. Allà va exposar que s’han validat 104 requalificacions i que tant ella com Maria Ubach i Sílvia Calvó mantenen la classificació de lloc de treball que tenien abans d’incorporar-se al Govern, IX les dues primeres i XII la titular de Medi Ambient. Ara bé, Descarrega també precisava que en el cas de les dues funcionàries d’Exteriors (ella i Ubach) s’ha de tenir en compte els efectes de la nova Llei de carrera diplomàtica i que un cop es reincorporin “el nou Govern els ha d’atorgar un rang diplomàtic d’acord amb la seva trajectòria professional diplomàtica valorant, entre d’altres, la seva antiguitat, mobilitat i funcions directives, com s’ha fet amb la totalitat del personal del ministeri d’Afers Exteriors”. Precisament, a tomb d’aquesta afirmació, en el seu comunicat els sindicats replicaven que d’acord amb el que manifesta aquesta Llei, “la progressió en els rangs diplomàtics de les reincorporacions encara no està definida i s’ha d’atorgar amb subjecció al reglament pendent d’aprovació”, i deixaven clar que l’explicació adreçada per Descarrega als funcionaris “no ens sembla satisfactòria”.
Els representants sindicals feien palès el seu enuig: “Encara que alguns llocs de treball mereixin un augment de sou, la manera arbitrària de fer-ho, abans d’aprovar-se el reglament de carrera professional i sense explicacions de cap mena, es podria qualificar de deplorable i desproveïda de tota ètica.” Els sindicats van acusar l’executiu “d’aplicar la llegenda de Robin Hood en sentit invers”, havent perjudicat els treballadors públics amb retallades, i van afegir que portaran la qüestió al nou Govern exigint “que s’aturin les requalificacions improcedents”.