Sessió d'investidura
Espot, nou cap de Govern
El candidat de DA és escollit amb el vot favorable del grup demòcrata, de Ciutadans Compromesos i dels liberals
El candidat de Demòcrates per Andorra, Xavier Espot, va ser proclamat ahir nou cap de Govern. Ho va aconseguir gràcies als onze vots dels consellers demòcrates i al suport dels dos representants de Ciutadans Compromesos i dels quatre liberals, les dues forces amb les quals DA bastirà el nou executiu. L’altre aspirant a la investidura, el president del Partit Socialdemòcrata, Pere López, es va quedar amb els set sufragis dels consellers del PS, mentre que els quatre membres de terceravia van optar per l’abstenció. Espot va interpretar la “majoria molt àmplia” dels 17 vots favorables com un “preludi de l’estabilitat futura que tindrà aquest país durant els pròxims quatre anys”. En aquest sentit, el nou líder de l’executiu va argumentar que se sent “còmode en un pacte de base àmplia centrista i liberal”. “Des del punt de vista ideològic, en el cas de L’A i CC la proximitat o les coincidències eren molt àmplies”, va afegir. De fet, Xavier Espot va justificar que l’acord per confeccionar “amb esperit d’entesa” un Govern de coalició “no implica en cap cas la renúncia ni de DA, ni dels liberals ni de Ciutadans Compromesos als seus plantejaments ideològics”.
El recent escollit cap de Govern, però, va reconèixer “desavinences en el passat” entre taronges i L’A, així com els atacs durant la campanya electoral. No obstant això, Espot va garantir que va ser “fàcil” oblidar els retrets “perquè al final hi havia la consciència compartida que ens hi jugàvem molt i que aquest país necessitava estabilitat”. A més a més, davant les crítiques de socialdemòcrates i terceravia, Xavier Espot va voler deixar clar que la coalició s’ha construït més enllà d’una proximitat en l’espectre polític, sinó que a l’hora de prendre la decisió de configurar un executiu tripartit es va tenir present la coincidència programàtica. “Es tractava d’analitzar fil per randa els programes i posar-los en comú”, va explicar, i va assenyalar que aquesta “anàlisi acurada” va portar a la conclusió que els projectes de les tres formacions compartien entre un 80% i un 90% dels punts. D’aquesta manera, Espot va assegurar que la negociació tripartida “no va començar pel repartiment de les cadires ministerials”.
Amb tot, l’exministre d’Afers Socials es va mostrar comprensiu amb “el desgast que pot arribar a comportar el pacte” per als de Jordi Gallardo i de “les reticències d’alguns militants de L’A”. Uns esculls, va admetre Espot, amb els quals ell es va trobar al si del partit taronja. “Aquests dubtes i reticències també són a casa nostra”, va dir, si bé va apuntar que “hauria estat una irresponsabilitat governar amb onze consellers”. D’altra banda, cal destacar que la investidura d’Espot fa entrar al Consell el número 6 de la llista nacional de DA, Justo Ruiz.
LÓPEZ ACUSA DA DE COL·LOCAR A DIT EXMEMBRES DEL PARTIT
El debat d’investidura va estar centrat en l’enfrontament entre els partits dels dos aspirants a cap de Govern. DA, amb el president del grup parlamentari, Carles Enseñat, i el PS, amb el seu líder, Pere López, van protagonitzar un dels moments més tensos de la jornada. El conseller taronja va recriminar als socialdemòcrates “constants insinuacions de tràfic d’influències o corrupció de la qual no tenen cap prova i ho fa sabent que l’empara la immunitat parlamentària”. López va contestar assegurant que Demòcrates per Andorra “ha nomenat càrrecs” en diferents institucions “de persones que han ocupat responsabilitats importants en nom del partit”.
En concret, el líder del PS es va referir a “un excònsol i membre fundador del partit, una ex-consellera general, un exministre o una exsecretària d’Estat”. Pere López va afirmar que aquests fets s’han produït “en institucions com la Justícia o el Raonador del Ciutadà”. En qualsevol cas, Enseñat va insistir que López “degrada les institucions amb les seves insinuacions mancades de fonament”. “Entenc que potser els ànims estiguin encesos per la recent campanya electoral, però estaria bé deixar de banda aquesta actitud perquè amb ella no s’arriba mai a ser cap de Govern”, va sentenciar.