Justícia

El TC tomba dos articles de la Llei de Funció Pública

Considera que la jornada i l’horari de treball dels funcionaris no es pot determinar via reglament i anul·la el que regula el comitè tècnic d’organització i gestió

El TC tomba dos articles de la Llei de Funció Pública

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Constitucional (TC) ha estimat parcialment el recurs d’inconstitucionalitat contra la Llei de Funció Pública presentat pels consellers liberals i socialdemòcrates de la legislatura passada. Ho ha fet anul·lant dos dels preceptes de la llei aprovada a les acaballes del segon executiu de Toni Martí. Concretament, l’alt tribunal declara anticonstitucional l’article 11.4, que regula el comitè tècnic d’organització i gestió que s’encarrega de la classificació del sistema de llocs de treball i que preveu que els representants dels treballadors públics siguin presents com a observadors sense veu ni vot. Considera que aquest apartat incompleix l’article 40 de la Constitució, que precisa que l’exercici dels drets i de les llibertats ha de regular-se per llei. En el cas de la Llei de Funció Pública s’indica que la composició del comitè tècnic s’aprovarà per reglament, situació que ho fa inconstitucional.

El TC també anul·la l’article 72, que recull que els treballadors públics han de complir la jornada i l’horari de treball que es determinin reglamentàriament. Els consellers que van portar la llei al Constitucional consideraven que es vulnerava l’article 40 de manera combinada amb el 29, que diu que tota persona té dret al treball, a la promoció pel mitjà del treball, a una remuneració que garanteixi al treballador i a la seva família una existència conforme la dignitat humana, així com a la limitació raonable de la jornada laboral, al repòs setmanal i a les vacances pagades. Els magistrats consideren que tot i que la Llei de Funció Pública precisa que el reglament de la jornada i l’horari de treball ha de preveure mesures efectives de conciliació de la vida personal i laboral, “aquesta indicació no permet superar la inconstitucionalitat constatada”.

L’alt tribunal, però, a més de descartar la inconstitucionalitat de la totalitat de la llei com van demanar els consellers liberals i del PS, tampoc considera contraris a la Carta Magna cinc dels set articles que els propulsors del recurs afirmaven que s’havien d’anul·lar si la totalitat del text es considerava anticonstitucional.

Els demandants volien que la llei fos declarada anticonstitucional per motius formals. Al·legaven que la memòria justificativa no motivava els canvis realitzats, que no s’incloïen les signatures dels representants sindicals en l’informe de la comissió consultiva de la Funció Pública, que mancava l’informe del consell de la policia i que faltava l’informe preceptiu de la comissió consultiva de Justícia, fet que vulnerava els drets dels treballadors.

Així, la sentència recorda que el representants dels funcionaris van tenir la possibilitat de participar en les negociacions i de poder expressar els seus interessos com els seus punts de vista, i que van preferir no deixar constància d’aquests elements no signant l’informe o no presentant-lo. El TC també considera que no haver presentat l’informe de la comissió consultiva de Justícia no és anticonstitucional, tot i que consideren que s’hauria d’haver convocat la comissió. Admeten que si el recurs hagués estat d’empara per part dels treballadors representats a la comissió hauria calgut l’informe, però que en tractar-se d’un recurs directe d’inconstitucionalitat de la llei, convocar la comissió era un obligació de naturalesa legislativa i no constitucional.

Quant a la resta d’articles impugnats, els magistrats no veuen inconstitucionalitat en cap. Ni en el 22, relatiu al pla d’ordenació i a la racionalització dels recursos humans; ni en el 47, que estableix un període de prova mínim de tres mesos i màxim d’un any per als treballadors públics que procedeixen d’un concurs extern; ni en el 73, sobre les vacances i els permisos administratius. Tampoc en el 77, sobre l’estructura retributiva; ni en el 87.4, que estableix per reglament el crèdit horari dels representants sindicals.

Satisfacció al PS

La consellera general del PS Susanna Vela va mostrar la satisfacció del partit davant una sentència que tornarà a portar la llei al Consell General, fet que els permetrà presentar esmenes per canviar altres articulats més enllà dels anul·lats. Amb els liberals a l’executiu i desconeixent què és el que faran, Vela va recordar que els blaus es van comprometre a revisar la llei i que ho poden fer des de la taula del Govern.

tracking