El nou Govern

Espot limita als reglaments els canvis a la Funció Pública

Espot manifesta que només es modificaran els articles de la Llei de Funció Pública tombats pel TC, però obre la porta a retocar-la via reglament

Creat:

Actualitzat:

El cap de Govern, Xavier Espot, va destacar ahir que algunes “modificacions legislatives menors” seran suficients per a retocar els dos articles de la Llei de la Funció Pública tombats pel Tribunal Constitucional considerats inconstitucionals en la seva resolució. “Amb la modificació que necessiti en major mesura tant el comitè tècnic de selecció com la jornada laboral salvaríem la inconstitucionalitat”, va expressar el nou cap de l’executiu després de finalitzar la primera visita oficial, la trobada que va mantenir ahir amb el Copríncep mitrat, Joan-Enric Vives, al Palau Episcopal.

Davant la resolució del TC, Espot entén que “l’estructura i les línies mestres de la llei han quedat validades”, donat que només s’han tirat enrere dos articles. Per aquest motiu, el nou cap de Govern no es planteja fer cap modificació més al text legislatiu en el moment que entri de nou a tràmit parlamentari. Espot va defensar-la i va considerar que “s’ha de donar una oportunitat a la llei”. No obstant, va deixar la porta oberta a retocar la llei via reglament. “Si en el marc del desplegament reglamentari constatéssim que hi ha altres aspectes que han de ser retocats ho farem”, va manifestar. El cap de Govern assegura que amb el desplegament “s’evidenciaran avantatges que permetran poder desenvolupar una carrera professional dels treballadors públics”.

D’altra banda el secretari de Sindicatura i conseller de Liberals d’Andorra (L’A), Ferran Costa va expressar la seva satisfacció per la resolució del TC i el va considerar com un “punt d’inici per a reobrir el diàleg”, en referència a la petició que els sindicats de funcionaris van fer per participar en un text que, segons ells, no van tenir l’oportunitat de debatre. “S’ha de mirar de restablir l’entesa entre totes les parts implicades per fer aquelles modificacions que calen en aquesta llei”, va reiterar Costa, que va recordar que els dos punts inconstitucionals tombats s’han d’esmenar “per imperatiu legal”, i que “cal aplegar tots els actors al voltant d’una taula per mirar si hi ha oportunitats per ampliar les demandes que creiem necessàries”. Tot i que sindicats de funcionaris exposen que des de L’A se’ls va manifestar la intenció de derogar la llei durant la campanya electoral, Costa va assegurar que “tècnicament i jurídicament no és possible derogar-la”. “El que podem fer és modificar-la tant com es pugui arribar a consensuar”, va afegir.

PARLAR SENSE LÍNIES VERMELLES

El president del Sipaag, Lluís Anguita, es va mostrar content per la resolució del TC, tot i que considera que hauria estat millor que s’hagués tombat tota la llei, tal com demanava el recurs presentat per L’A i el Partit Socialdemòcrata (PS) durant la precampanya. “Ens falta explicació de per què els altres punts no es consideren inconstitucionals”, va demanar Anguita, que va destacar la possibilitat que podria donar la nova situació a poder debatre de nou la llei. “Espero i desitjo que tinguem un govern amb el qual es pugui parlar i treballar la llei”, va explicar. “El que demanem és poder parlar i que no hi hagi línies vermelles”, va manifestar Anguita. Tot i que admet que el text legislatiu també té coses bones, Anguita manifesta que la llei “portarà problemes”. El president del Sipaag proposa utilitzar l’antiga llei com a referència, desplegar-la, treballar-la i modificar-la.

ESTER FENOLL SERÀ LA SECRETÀRIA GENERAL DEL NOU EXECUTIU

Ester Fenoll serà la nova secretària general del Govern de Xavier Espot. La que va ser secretària d’Estat d’Afers Socials la passada legislatura substituirà en el càrrec Jordi Casadevall, que ha exercit de secretari general de l’executiu durant els vuit anys de govern de Toni Martí. Fenoll, com a secretària general del Govern, serà la responsable del gabinet jurídic de l’executiu. El càrrec de secretari general de l’executiu –qui l’ocupa és l’encarregat de donar fe de les decisions governamentals– sol recaure en una persona de confiança del cap de Govern. En aquest cas, Fenoll, que ha treballat al costat del nou cap de Govern quan en l’anterior legislatura Xavier Espot exercia el càrrec de ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior. Respecte a l’equip ministerial del nou executiu, l’exconsellera general de DA, Sílvia Riva, és la millor posicionada per ocupar la cartera de Cultura i Joventut. Les converses encara estan obertes i només quedarien alguns petits serrells per tancar perquè Riva ocupi el càrrec de ministra al Govern d’Espot. A l’espera de la confirmació definitiva, els ministeris que dependran directament de DA ja tenen quatre noms assignats, tres dels quals tenien cartera en el darrer executiu de Toni Martí. Eric Jover passarà d’Educació a posar-se al capdavant de la cartera de Finances, mentre que Jordi Torres i Sílvia Calvó repetiran com a titulars d’Ordenament Territorial i Medi Ambient i Agricultura, respectivament. L’exdirector assistencial del SAAS i actual conseller general, Joan Martínez Benazet, es posarà al capdavant de Salut. Amb Jordi Gallardo amb la cartera de Presidència, Liberals ha de tancar els noms dels altres tres ministeris que els corresponen. Josep Maria Rossell, de Ciutadans Compromesos, liderarà Interior.

Espot limita als reglaments els canvis a la Funció Pública

tracking