Política
El PS posa contra les cordes L'A pels funcionaris
Els socialdemòcrates demanen que s’aclareixin els posicionaments contradictoris sobre la modificació del text
El Partit Socialdemòcrata (PS) va demanar ahir a Govern que aclareixi en seu parlamentària què farà amb la Llei de Funció Pública i si l’executiu preveu una modificació més àmplia del text, a banda de canviar els dos articles que el Tribunal Constitucional va declarar inconstitucionals el 14 de maig passat. La consellera general del PS Judith Salazar va tramitar la pregunta relativa a la Llei de Funció Pública en la qual fa referència als “posicionaments contradictoris que a priori hi ha entre demòcrates i liberals”, ja que va ser L’A qui, conjuntament amb el PS, va presentar el recurs d’inconstitucionalitat interposat la legislatura passada. Arran d’aquesta situació, Salazar demana si es pretén modificar “únicament els dos articles declarats inconstitucionals o si pel contrari la necessitat de modificar la llei ha de permetre una revisió més aprofundida de la mateixa”. La consellera general socialdemòcrata també demana quin serà el mètode emprat pel ministeri de Funció Pública per executar la sentència del TC.
Per tal de posar de manifest les “contradiccions” que Salazar destaca, la pregunta inclou diverses declaracions, tant del president del grup parlamentari liberal, Ferran Costa, com del cap de Govern, Xavier Espot. Des del PS es destaca que, en declaracions sobre la decisió del TC, Costa va refermar la intenció de “posar en comú tot el que ens estan reclamant les parts implicades perquè s’obri aquest diàleg”, a més de considerar que la resolució permetrà “treballar aquells aspectes que ha de recollir una Llei de Funció Pública”. Salazar també recorda que L’A portava al programa electoral la intenció de fer una nova llei i recuperar la figura del funcionari. D’altra banda, el cap de Govern va manifestar que es durien a terme pocs canvis a la llei ja que l’Alt Tribunal va avalar “l’estructura, les línies mestres i les qüestions primordials”, i que si en el marc del desplegament parlamentari es detectessin aspectes a canviar “ho faríem”. El PS considera que es tracta de dos posicionaments diferents, ja que l’un vol únicament modificar els dos articles inconstitucionals i desplegar reglamentàriament la llei i l’altre revisar el conjunt del text.
El TC va declarar inconstitucionals l’article 11.4 de la llei, que regula el comitè tècnic d’organització i gestió que s’encarrega de la classificació del sistema de llocs de treball i que preveu que els representants dels treballadors públics siguin presents com a observadors sense veu ni vot. L’Alt Tribunal també va tombar l’article 72 del text, que exposa que els treballadors públics han de complir la jornada i l’horari de treball que es determinin reglamentàriament.
Salazar també va entrar una bateria de preguntes, en aquest cas sobre les requalificacions de la graella salarial d’un centenar de funcionaris que el ministeri de Funció Pública va dur a terme.
DUBTES D'ESPOT SOBRE LA SECRETARIA D'ESTAT D'IGUALTAT
El cap de Govern, Xavier Espot, va expressar els seus dubtes sobre la possible creació d’una secretaria d’Estat d’Igualtat. “Estem en fase d’acabar d’estructurar el segon pla del Govern”, va explicar ahir Espot durant el balanç de l’impacte mediàtic de les finals de la Copa del Món. “Valorarem si aquesta demanda s’ha de tirar endavant o no”, va explicar Espot, que va reiterar que encara “no hi ha cap decisió presa”. D’altra banda, el president del grup parlamentari de DA, Carles Enseñat, es va mostrar favorable a crear la secretaria. “Crec que seria un bon símbol que hi fos i em fa la sensació que Espot té aquesta intenció”, va explicar. La síndica general, Roser Suñé, considera que la igualtat “és un tema transversal”.
LA LLEI DE TRANSPARÈNCIA, PRIORITAT
Els presidents dels grups parlamentaris que formen la coalició de Govern consideren prioritari entrar a tràmit parlamentari la proposició de llei de transparència i bon govern. Segons Carles Enseñat, la prioritat és fer-ho “abans del 15 de juliol” i, de base, s’utilitzarà el text que la legislatura passada van impulsar els liberals. Enseñat també va destacar que es treballaran, entre el mes de setembre i el d’octubre, els textos de la llei del codi familiar, d’actius virtuals i la llei d’emprenedoria. La intenció, segons el president del grup parlamentari taronja, és entrar a tràmit parlamentari aquestes proposicions de llei abans del desembre vinent.
ELS QUATRE CONSELLERS NOUS JUREN EL CÀRREC
Els quatre consellers que s’incorporen al Consell General, Justo Ruiz, Berna Coma i Joan Carles Ramos, per part del grup parlamentari demòcrata, i Eva López, per part del grup parlamentari liberal, van jurar ahir el càrrec durant la primera sessió ordinària del Consell General celebrada a Casa de la Vall. L’hemicicle queda constituït de nou després que Jordi Torres, Sílvia Calvó i Joan Martínez Benazet, del grup taronja, i Jordi Gallardo, de Liberals, entressin al Govern i els substituïssin els nous consellers. A la primera sessió ordinària també es va escollir la nova secretària de Sindicatura. L’única candidatura, la proposada per L’A i formada per Sílvia Ferrer, va ser l’escollida amb el suport de DA, L’A i CC, amb 17 vots, mentre que el PS i terceravia hi van votar en blanc. Ferrer substitueix així Ferran Costa, que va ser escollit secretari de Sindicatura durant la sessió constitutiva, però que, un cop Gallardo va ser nomenat ministre, va deixar el càrrec per ser president del grup parlamentari. La formació de la comissió permanent també va quedar aprovada ahir per assentiment. La circumscripció nacional la formaran Justo Ruiz, Jordi Font i Eva López, mentre que a la territorial hi ha Maria Martisella, Rosa Gili i Carine Montaner. També es va aprovar la conformació de la delegació del Consell General davant de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa, amb Mònica Bonell i Pere López com a titulars, i Eva López i Josep Majoral com a suplents, i la de la delegació davant de l’Assemblea Parlamentària de l’OSCE. Ferran Costa i Roger Padreny seran els membres titulars i Sandra Codina i Joan Carles Camp, els suplents.