Comú de Canillo
Canillo incita a delatar els propietaris de pisos turístics il·legals
Canillo crea una web perquè la gent pugui denunciar els apartaments turístics anònimament i els inspectors investigaran si estan registrats
El comú de Canillo ha creat una polèmica pàgina web per facilitar la denúncia anònima als veïns que sàpiguen que hi ha un apartament turístic i tinguin indicis per pensar que és il·legal. La iniciativa d’entrada ja ha creat diferents reaccions. Els agents immobiliaris s’hi mostren contraris perquè rebutgen un sistema de “delació entre veïns”, segons va explicar el president de les agències, Jordi Galobardas. I l’agrupació d’allotjaments turístics ho veu com una “gran iniciativa que s’hauria d’estendre a tots els comuns”, tal com va indicar la presidenta, Valerie Lackner. La pàgina possibilita identificar l’apartament gràcies al fet que hi ha unes finestretes de selecció del poble, el carrer, l’edifici i el pis. Sota el concepte de “col·laboració ciutadana per combatre els apartaments turístics”, la web comunal pretén poder tenir accés a informació sobre allotjaments sense regularitzar que no té mitjans per aconseguir d’una altra banda.
El conseller de Finances canillenc, Marc Casal, va explicar que “quan arriba una denúncia un dels dos inspectors la comprova perquè a Canillo tenim un problema amb els apartaments turístics il·legals”. Casal posa com a exemple que de l’hivern passat a aquest en tenim uns 200 menys de registrats i això pot ser tant perquè alguns ja no facin l’activitat com perquè d’altres simplement hagin deixat d’estar registrats perquè no compleixen la normativa, i han preferit quedar fora del sistema per no acabar inhabilitats. El comú calcula que hi ha uns 6.000 apartaments a la parròquia, dels quals destinats a ús turístic serien aproximadament un miler. La campanya de denúncia ciutadana vol aconseguir que la pràctica totalitat dels pisos de la parròquia estiguin de forma legal.
Eina per als turistes
La pàgina té una segona part on es pot fer una localització d’apartaments per zones. “Més endavant posarem un mapa i per tant es podrà localitzar el pis d’una forma alternativa”, comenta Casal. El motiu fonamental és donar una eina als turistes, als quals els seria més fàcil orientar-se en un mapa per establir on és l’apartament que han llogat, amb la finalitat que puguin tenir garanties que l’espai que han arrendat estigui legalitzat i per tant compleixi les normes i els requisits que han de seguir aquest tipus d’establiments. L’opció del mapa encara no està disponible, però els informàtics estan treballant en l’aplicació.
El conseller canillenc creu que al principi la plataforma tindrà poca activitat, però que a mesura que sigui coneguda i que arribin les temporades altes de lloguer per a visitants, els mesos centrals de l’estiu i especialment la part forta de l’hivern, el nombre de denúncies pot ser important. El fet que l’apartament sigui delatat no significa que s’obri cap expedient. Els inspectors s’hi desplaçaran per comprovar-ho i en cas que es constati l’activitat i la falta de regularització es farà un expedient sancionador i s’obligarà a la legalització o a l’aturada.
Dues visions diferents
La patronal dels allotjaments turístics es felicita per la iniciativa perquè veu “injust que els que estem regularitzats paguem cent euros als comuns, ens facin dues revisions, paguem la taxa d’activitats i en canvi els il·legals no abonen res”. Lackner insta que es faci una campanya d’informació perquè els veïns coneguin l’eina.
Galobardas està a favor de la regularització plena, però creu que els camins per assolir-la han de ser uns altres. “Fomentar les delacions de veïns contra veïns l’únic que fa és crear un ambient de desconfiança”, explicita el president dels immobiliaris. Galobardas veu un perill “en incitar a la delació contra els altres perquè al final és com si es promogués que els ciutadans anéssim a denunciar els cotxes que estan mal aparcats i crec que no és bo”.