Trobada al Pirineu

La decisió sobre el GPS s'ajorna a l'any que ve

El ministre de Foment espanyol indica que els informes són molt “difícils” i que fins d’aquí 10 mesos no hi haurà una decisió

La decisió sobre el GPS s'ajorna a l'any que veFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El sistema de navegació GPS que ha de permetre que l’aeroport de la Seu pugui operar amb avions comercials s’ajorna de nou. La decisió sobre si s’autoritza o no arribarà la primavera del 2020, segons va transmetre ahir el ministre de Foment espanyol, José Luis Ábalos, al cap de Govern, Xavier Espot, i al conseller de territori de la Generalitat, Damià Calvet, durant la trentena edició de la Trobada Empresarial al Pirineu. Ábalos va proposar aquest termini per saber si els informes i les proves que s’estan realitzant, donaran el vistiplau definitiu, però ni tan sols va assegurar que acabin amb un resultat positiu a causa de “l’enorme dificultat” que presenta l’operació. “Si els he de donar una data, crec que en 10 mesos podrem dir alguna cosa però això no vol dir que se superin totes les proves”, va indicar. Espot, qui es va reunir breument amb ell va acceptar la nova data però va matisar aquestes declaracions. “A l’espera de conèixer els resultats, sempre s’han de posar totes les opcions sobre la taula però seria prematur pensar que no es donaran. Entenc que els estudis són complexos però crec que el ministre complirà amb la seva paraula i que el nou termini serà el definitiu”, va dir.

El ministre espanyol va argumentar l’endarreriment en la seguretat aèria “que és el més important” i va recordar que quan es va fer l’aeròdrom no es preveia l’ús que se li vol donar ara. “Estava pensat per aterratges amb visualització diürna i són molts els inconvenients tècnics que presenta canviar-ho ara, malgrat que som moltes les administracions públiques i privades que hi col·laborem. Fins i tot ens ajuda una empresa Suïssa, per les similituds en el territori”, va indicar.

Importància estratègica

Per la seva part, Damià Calvet, va mostrar la seva preocupació per la infraestructura i pels endarreriments en l’obtenció del sistema GPS. “Fa anys que està pendent de disposar de la tecnologia necessària per a operar a full time. En el seu moment es va posar una data en la qual hauria de posar-se en marxa però encara no ho està”, a més, el conseller va indicar que és una infraestructura estratègica tant per apropar el turisme a les comarques de Lleida i dels Pirineus, com per la importància que tindria en cas que es facin els Jocs Olímpics d’hivern.

Andorra, motor econòmic

En el discurs de cloenda de la Trobada, Espot va defensar que el Principat és “l’eix vertebrador” de la regió dels Pirineus perquè “és a Andorra on bona part dels ciutadans de l’Alt Urgell troben determinats serveis, on alguns milers es traslladen cada dia per treballar, i els andorrans tenim l’estació de Lleida com la nostra estació d’alta velocitat i volem consolidar l’aeroport d’Andorra-La Seu com una nova porta del nostre país al món”. El cap de Govern va destacar la importància que té el país en la seva àrea d’influència, que va situar entre Ponts i Foix, tant per ser l’espai més poblat com per la capacitat d’atracció del turisme. “La nostra realitat no són només els 76.000 habitants, sinó que sumats a les comarques del Pirineu català arribem als 150.000 habitants. I si anem una mica més enllà i incorporem altres àrees d’influència, com la zona de Berga i el departament francès de l’Arieja, ens acostem als 250.000 habitants”. En aquest sentit, va demanar “replantejar-se la regió”, ja que amb aquest volum d’habitants, “canvia la concepció que tenim del mercat, de les infraestructures o dels serveis”.

TROBADA ENTRE JOAN-ENRIC VIVES I QUIM TORRA AL PALAU EPISCOPAL

LA SEU D’URGELL. El copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, va aprofitar la presència del president de la Generalitat, Quim Torra, a la 30a Trobada Empresarial al Pirineu per convidar-lo a fer-li una visita al Palau Episcopal. Torra i Vives van mantenir una reunió privada d'una hora aproximadament i després es van intercanviar presents.

La decisió sobre el GPS s'ajorna a l'any que ve

La decisió sobre el GPS s'ajorna a l'any que ve

tracking