Política
El Govern està obert a més canvis a la Llei de Funció Pública
Pallarés afirma que no derogarà la normativa, però està oberta a fer canvis més enllà dels dos articles tombats pel TC
El Govern tripartit de Xavier Espot està obert a modificar la Llei de Funció Pública després de les crítiques dels sindicats de l’administració durant la legislatura passada. Precisament ahir la ministra de Funció Pública i Reforma de l’Administració, Judith Pallarés, va mantenir una primera reunió amb els representants del Sindicat del Personal de l’Administració General (Sipaag) per tractar aquesta qüestió. La trobada, segons van destacar des del Sipaag, es va desenvolupar “en un clima de diàleg i bona predisposició”. Un ambient cordial i propici per a la conversa afavorit, en part, per la presència de la nova secretària d’Estat de Funció Pública, Lara Vilamala. Una exsindicalista que durant les negociacions amb l’executiu taronja de Toni Martí estava a l’altre costat de la taula.
De fet, des del Govern van explicar que, durant la trobada, es va acordar establir un calendari de reunions periòdiques per treballar en la modificació de part de l’articulat de la Llei de Funció Pública i alhora en el seu desplegament reglamentari. A més a més, tant Pallarés com Vilamala es van mostrar obertes a trobar-se també amb la resta de sindicats del país. Judith Pallarés va mostrar la seva “predisposició” a treballar conjuntament amb el Sipaag pel que fa a la modificació de la llei.
Canvis més enllà del TC
Segons van apuntar des del sindicat liderat per Lluís Anguita, la ministra va “deixar clar” que el Govern no derogarà la normativa, si bé “tenen la voluntat de modificar-la més enllà dels dos articles tombats pel Tribunal Constitucional (TC)” el mes de maig passat. En aquest sentit, però, cal destacar que l’executiu va fer arribar inicialment un comunicat als mitjans en què s’afirmava que es treballaria exclusivament “en la modificació dels dos articles de la llei”. Aquesta primera nota de premsa va ser rectificada posteriorment dient que es treballaria “en la modificació de la llei” en un sentit ampli. És a dir, donant per fet que els canvis aniran més enllà de l’articulat derogat per la Justícia.
Per la seva part, des del Sipaag van insistir en el fet que la seva voluntat és tombar la llei, si bé es van mostrar oberts a trobar un punt intermedi amb les aspiracions del Govern. “Entre la nostra posició, que seria la de derogar la llei, i la de canviar només els articles 11.4 i 72 hi ha d’haver un terme mitjà”, van argumentar, i van voler subratllar que sempre “cal trobar l’equilibri mitjançant el diàleg i la negociació”.
En aquest punt, els sindicalistes van explicar que les dues màximes responsables del ministeri es van mostrar “d’acord a mirar en quin punt es troba la qüestió dels greuges comparatius entre treballadors provocats per l’entrada en vigor de la llei”. Així mateix, Pallarés i Vilamala tindrien la mà estesa per analitzar i estudiar “la retallada a la nòmina del personal de nova contractació pel descompte de l’índex de preus al consum (IPC) del 2011 i el 2012”.
En paral·lel, al llarg de la trobada també es van tractar altres aspectes, com ara el complement de jubilació, tot i que es va optar per abordar-lo profundament en les reunions posteriors. Alhora, el Sipaag va demanar una revisió pel que fa a la composició dels òrgans de representació de la Funció Pública: la comissió de personal i el comitè tècnic d’organització i gestió. Des del Sindicat del Personal de l’Administració General es va recordar que la llei “no fixa un termini per constituir-los”. D’aquesta manera, la petició de l’associació professional es va centrar a aconseguir que aquests ens puguin representar efectivament els treballadors. “Nosaltres hem demanat que els membres dels sindicats en aquests òrgans estiguin legitimats per representar els treballadors”, van exposar. Finalment, els representants del Sipaag a la trobada amb la ministra Judith Pallarés i amb Lara Vilamala van apostar per una inspecció de “l’encaix entre la Llei de Funció Pública i la Llei d’acció sindical i patronal”.
En qualsevol cas, la titular de Funció Pública i Reforma de l’Administració va voler traslladar als membres del Sipaag “la voluntat de donar un nou impuls a la modernització de l’Administració”. En concret, Pallarés es va referir a la necessitat d’apostar per una simplificació i reducció dels “tràmits” per tal adaptar l’Administració “a la realitat de la ciutadania”.