Completa el nou Govern
Cultura fixa el Museu Nacional com a prioritat
Sílvia Riva rep l’encàrrec del cap de Govern d’engegar un equipament sempre ajornat
Last but not least, va venir a dir el cap de Govern, Xavier Espot, a l’última ministra a jurar el càrrec, Sílvia Riva, que ho feia ahir en un acte a l’Espai Columba, l’edifici construït per allotjar els frescos romànics de Santa Coloma i que Espot va presentar com “un símbol” d’aquest nou executiu d’entesa: va ser un Govern liberal qui va comprar els frescos (ara fa més de dotze anys) i un de demòcrata qui va bastir el continent. A la nova titular de Cultura i Esports li va aclarir que “seria un error creure que qualsevol ministeri és més important que un altre”, i que la cartera que ahir assumia porta projectes “que contribueixen a la projecció del nostre país”, entre els quals va destacar el Museu Nacional, “que ha de ser la peça clau que expliqui el que som, tant a les persones que ens visiten com a nosaltres mateixos; l’element que estructuri el nostre relat col·lectiu”. Aquest és l’encàrrec que li va fer públicament immediatament després que Riva jurés el càrrec. Per cert, que amb una petita anècdota pel mig: Espot va perdre el fil –així ho va reconèixer ell mateix– durant la resposta que havia de donar a la ministra.
Ja com a titular de Cultura i Esports, Riva –de qui el cap de l’executiu també va glossar “l’àmplia experiència política, especialment a l’hora de saber forjar aliances, acords i coalicions– va tenir la primera trobada amb la premsa. Amb el sempre ajornat equipament, és clar, al centre de les preguntes. És un “repte” tirar endavant aquest projecte sempre pendent, va reconèixer. Però de moment no hi ha cap calendari. Ni tan sols pot aclarir encara “si s’abordarà tot durant aquesta legislatura o s’haurà de fragmentar per etapes”. Només té clar que “ara el que s’ha de fer és buscar un relat”, una tasca que vol emprendre “des d’un punt de vista participatiu”, perquè sigui una “aposta comuna”.
Parlant de calendaris, tampoc no hi ha encara una previsió clara per al trasllat dels diferents departaments de Cultura a l’antic hotel Rosaleda. Cap a principi de l’any vinent, potser. De fet, el consell de ministres va adjudicar ahir la tercera fase dels treballs per 489.625 euros i un termini d’execució de sis mesos.
El que sí que té clares són les bondats d’aixoplugar en un mateix lloc quasi tots els serveis. Quedaria a fora, com s’ha anunciat, l’Arxiu Nacional. Un equipament per al qual també fa molt de temps que està pendent la recerca d’una nova seu –després de l’abandonada idea de l’edifici Gehry–. “Sabem que és un tema que ens ha d’ocupar i ens n’hem de cuidar i ho farem, però encara no es pot avançar res de concret.”
De moment, naturalment, ha de situar-se, de reunir-se amb els diferents col·lectius i actors culturals, a banda dels equips de Cultura. Si arriba amb una idea al cap, però, és la de defensar “una concepció àmplia de la cultura” i donar suport als joves creadors. A banda, el propòsit “d’estar a disposició” de tots els col·lectius. Tot necessari per redactar “un llibre blanc de la cultura”.
LA BASE SERÀ LA PRIORITAT EN EL TERRENY ESPORTIU
La nova ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva, va explicar després de prendre possessió que en el vessant esportiu del ministeri “la idea és que es pugui seguir treballant molt l’esport de base”, i va afegir que “aquí, a Andorra, difícilment un nen no fa esport i és molt important pel que fa a transmetre valors”. Riva va manifestar que “també acompanyarem els esportistes que puguin destacar i es dediquen professionalment a l’esport perquè puguin tenir un seguiment i acompanyament des del ministeri”. Uns dels temes que va sacsejar l’esport del país va ser l’esclat de l’operació Cautxú a principi de maig, que va acabar amb presó provisional per al secretari general i per al tresorer de la Federació Andorrana de Futbol, Tomàs Gea i José García, respectivament, a més de la dimissió del president, Víctor Santos. Qüestionada sobre l’impacte del cas o si l’executiu hauria de controlar les subvencions que rep la FAF, tot i no venir de l’administració pública, la ministra va declarar que “Govern no forma part del procés i la FAF és interpel·lada per organismes que no tenen a veure amb l’executiu”, i va cloure que “estarem a l’escolta activa i no farem res ni deixarem de fer-ho si és necessari”.