Polítiques econòmiques

La pressió fiscal és una línia vermella de Govern

Xavier Espot recorda que el “compromís” del Govern tripartit és mantenir els tipus dels impostos, si bé precisa que les cotitzacions socials es podrien apujar

La pressió fiscal és una línia vermella de Govern

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El Govern tripartit no augmentarà els impostos. Aquesta és una línia vermella de l’executiu liderat per Xavier Espot amb el suport de Liberals d’Andorra i Ciutadans Compromesos. De fet, el cap de l’executiu va deixar clar ahir que “hi ha un compromís d’aquest Govern i dels grups parlamentaris que li donen suport que no apujarem la fiscalitat”. Unes declaracions que Espot va voler fer per tranquil·litzar els sectors econòmics del país davant l’increment de la pressió fiscal el 2018, quan va créixer mig punt respecte a l’any anterior, fins arribar al 25%. “Aquesta notícia no ens ha de preocupar particularment”, va subratllar, al temps que va recordar que no es crearan “noves figures impositives ni modificarem els tipus dels diferents impostos”. “Considerem que el nostre model fiscal és un model que ha quedat desplegat completament”, va justificar, si bé va matisar que “l’única excepció” d’una possible apujada fiscal “a termini mitjà i progressiva” serien les cotitzacions socials “per poder fer front al repte de la sostenibilitat del sistema de pensions”.

En qualsevol cas, Xavier Espot va recordar que “no és la primera vegada que s’ha assolit el 25%” de pressió fiscal i va remarcar que “el fet que s’hagi incrementat una mica no ha de ser una mala notícia”. En aquest sentit, el líder de l’executiu va argumentar que el creixement fiscal pot anar lligat “a una major recaptació, per exemple, en concepte d’impost de societats”. “Vol dir que les empreses fan més beneficis i vol dir que hi ha creixement de l’activitat econòmica”, va manifestar el cap de Govern.

Els beneficis de les empreses

Una idea que va compartir el ministre Portaveu i de Finances, Eric Jover, ahir mateix durant la roda de premsa posterior al consell de ministres. Jover va apuntar que la pressió fiscal respon “a la suma de les diferents formes d’imposició que tenim al país, fins i tot les cotitzacions, i dividint-les pel PIB”. Per aquest motiu, va continuar, “com més elevat sigui aquest percentatge el que pot significar també és que estan millorant els beneficis de les nostres empreses i per això estan tributant”. En paral·lel, Jover va asse­nyalar que els turistes assumeixen “una gran part d’aquesta pressió fiscal” i no els ciutadans del Principat. “Tenim uns vuit milions de visitants que fan despesa als nostres restaurants, hotels, museus i paguen IGI”, va justificar, i va afegir que “de la mateixa manera, tenim una taxa de consum sobre el tabac, impostos especials associats a les begudes alcohòliques”. Per tot, el titular de Finances va sentenciar que “tenim uns tipus fiscals molt competitius” i que “aquests tipus ens han de permetre encara tenir un recorregut important”. Des de Liberals d’Andorra, el president del seu grup parlamentari, Ferran Costa, va manifestar que “si volem mantenir la competitivitat amb l’entorn” el 25% de pressió fiscal “és el llindar màxim que podem contemplar”.

“Hem de treballar perquè aquest límit no se sobrepassi, que és el que ens fa fiscalment competitius”, va afirmar. I és que, segons Costa, “en el si del Govern de coalició ha quedat determinat que no hi haurà més impostos que afectin els ciutadans”. El conseller general blau va posar en relleu que qualsevol modificació no ha “d’afectar les butxaques”. En tot cas, Ferran Costa, de la mateixa manera que Espot, va afirmar que l’únic element que podria fer incrementar la càrrega fiscal és un hipotètic augment de la cotització.

Per la seva banda, el líder de terceravia, Josep Pintat, va explicar que “la fiscalitat és un pilar per al desenvolupament del país”. “S’ha de revisar contínuament”, va expressar, i va avançar que des del seu partit polític s’està “revisant” l’increment de mig punt en aquesta qüestió amb l’objectiu de saber “quines contrapartides hi ha”. “L’important és que l’economia creixi i en aquest sentit la política fiscal és molt important”, va dir, al temps que es va mostrar prudent perquè “si augmenta la pressió fiscal, però és per un creixement de l’economia, no ha de ser necessàriament urgent”.

La pressió fiscal és una línia vermella de Govern

tracking