Multa de dos mil euros per tallar el cap a un mufló mort i transportar-lo

Els banders van sancionar l’home per haver tallat el cap de l’animal sense demanar autorització

Multa de dos mil euros per tallar el cap a un mufló mort i transportar-lo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Un caçador ha estat condemnat a abonar una multa de dos mil euros i la pèrdua de la llicència per abatre animals durant tres anys per haver decapitat un mufló que havia caçat i després transportar el cap de forma prohibida. La normativa estableix que un caçador encara que hagi abatut una peça no pot demembrar-la sense el permís dels banders. L’home va decapitar l’animal sense autorització i va ser detectat transportant el trofeu. Govern el va sancionar i el recurs del caçador ha arribat fins al Tribunal Superior. L’home ha intentat que la justícia revoqués les mesures de càstig però no se n’ha sortit. La sala administrativa del TS avala la decisió de l’executiu perquè conclou que hi ha un incompliment clar de la normativa. El caçador fonamentava el recurs en dos aspectes. El primer, en relació als fets, era que no podia ser sancionat el fet del transport del cap de mufló quan aquest estava correctament anellat, que el que era sancionable era traslladar-lo sense haver-lo marcat amb l’anella. El segon, era de forma. El caçador argumentava que el director del cos de banders no era competent per prendre aquesta decisió.

Etiquetes:

La sentència revoca els dos arguments després de dictar que no hi ha dubte sobre els fets, perquè hi estan d’acord les dos parts en litigi, el Govern i la persona sancionada: després de separar el cap del cos del mufló, el caçador va transportar el cap, que era on havia col·locat l’anella. No havia demanat permís als banders per trossejar-lo. La resolució determina que la normativa és prou clara en aquesta qüestió en concret. En primer lloc, diu que quan es captura una peça com el mufló del cas s’ha de registrar i marcar (en aquest cas amb l’anella corresponent). A més, determina que l’anella s’ha de col·locar concretament entre el tendó i l’os d’una de les dues potes posteriors de l’animal si és que es transporta sencer, i que si es transporta trossejat o únicament alguna de les parts de l’animal, el caçador ha de tenir el permís corresponent dels banders per a poder-ho fer. Però “l’agent [el caçador] no ho va fer així ja que va procedir a separar el cap del mufló de la resta del cos sense obtenir autorització i seguidament elva traslladar”.

Quant a la suposada incompetència del director de banders per imposar la sanció, el tribunal la nega i puntualitza que la mateixa Llei de caça recull la possibilitat que sigui el ministre competent o la persona delegada per ell la que s’ocupi de la resolució d’expedients. I es refereix a una ordre ministerial del 2015 que fixa, entre les competències delegades al director de banders, la d’incoar expedients sancionadors i resolució dels mateixos. El cas en litigi seria un exemple.

La sentència confirma la sanció imposada pel Govern al caçador: una multa de 2.000 euros i la suspensió de la llicència de caça i la inhabilitació per a recuperar-la durant tres anys per haver fet un transport prohibit d’un animal mort. L’únic camí que queda a la causa és la possibilitat que el caçador porti l’afer al Tribunal Constitucional.

tracking