Reportatge
Podem no té comptes al banc i no pot ser auditat
La carta amb què Podem respon a les mancances trobades pel Tribunal de Comptes en l’informe del 2017 és un recull de la “filosofia” de la formació violeta que no vol saber res de la banca en estar en “el costat fosc de la societat” o de les subvencions del Govern.
No cobrem quotes d’afiliació, ja que aquestes comporten pagament de diners i els nostres simpatitzants són proletaris que no els sobra res”. Aquest és un dels arguments amb què Podem respon als requeriments del Tribunal de Comptes que en el seu darrer informe censurava a la formació no haver remès els comptes anuals consolidats corresponents a l’exercici 2017 i no comptar amb un administrador general. Signat pel president del partit, Joan Seguí, el document remès a l’òrgan fiscalitzador deixar molt clara la “filosofia” de la formació. Així, per explicar que Podem no hagi notificat al Tribunal de Comptes el cobrament de subvencions, la formació morada recorda que no hi treballen, “ja que aquestes relliguen i coaccionen amb el Govern de torn”.
Per justificar que el partit no tingui cap compte bancari en actiu, la resposta de Seguí deixa molt clar el que pensen de les entitats. “No tenim compte bancari en actiu, ja que la banca també forma part del costat fosc de la societat”, indiquen, per afegir que “tal com estipulen els nostres estatuts, no treballem amb la banca a mode de crèdit puntual ni amb pòlissa de crèdit obert”. La disponibilitat de diners “sempre vindrà del projecte concret a treballar i de la implicació de la ciutadania del moment a mode d’aportacions voluntàries”.
Per qui es pregunti on fa les reunions el partit, la resposta és en un local. Per a la següent pregunta, sense compte bancari com el poden tenir, Podem també té resposta. “El local del partit, el qual ja estava en la seva major part moblat, és compartit amb la utilització privada del propietari qui ens cedeix també a cost zero l’electricitat i la xarxa wifi”. La resposta adreçada al Tribunal de Comptes afegeix que “les adquisicions fetes, poques, ja que el propietari del local aporta la majoria en utilització compartida, com sistema informàtic, material audiovisual, cartelleria i similars, funcionen a mode de col·lecta voluntària per part dels membres de la junta i dels simpatitzants”. Els diners que necessiten per fer accions a peu de carrer s’aconsegueixen “d’igual manera”.
Per acabar, Podem indica que les formacions que reben en diferents universitats són a títol personal i se les paga cada persona que les fa i que els assessoraments estratègics provenen gratuïtament dels seus partits germans d’Espanya i d’altres llocs. Les campanyes publicitàries funcionen via xarxes socials “a cost zero” i les comunicacions internes son via Whatsapp “a cost zero”.