Reportatge
Un mercat del segle XX
El grup de Folklore ‘Casa Portugal’ organitza per sisena vegada el mercat tradicional lusità, O Feirão, que de nou va comptar amb una bona acollida per part dels visitants que passejaven ahir per la plaça Guillemó d’Andorra la Vella.
Els visitants que ahir passejaven per la plaça Guillemó de la capital van retrocedir més d’un segle enrera quan només entrar a la plaça es trobaven un mercat tradicional portuguès de principis del s. XX. No hi faltava res. Des de productes frescos collits de l’hort a embotits, passant per artesania i rebosteria i, com no podia ser d’una altra manera, una tasca on es podien consumir productes típics del país lusità combinat, això sí, amb les begudes refrescants més modernes i el vinho verde més tradicional. Tot plegat es tractava de la sisena edició del mercat ‘O Feirão’ que organitza cada any el Grup de Folklore ‘Casa de Portugal’ per donar a conèixer els seus productes més emblemàtics i de pas contribuir a fomentar la integració de la comunitat portuguesa al país. El seu director artístic, José Luís Carvalho, es mostrava encantat amb l’acollida que té l’esdeveniment i que cada any guanya més adeptes. “Recreem un mercat tradicional tal i com era a inicis segle XX a Portugal. Ens vestim amb la roba tradicional i la plaça Guillemó és ideal perquè té les arcades igual que els feirãos antics i, sí, cada cop ens ve més gent a veure perquè els productes que tenim són molt bons i a la gent els agrada molt”, reia.
O Feirão és molt més que un mercat perquè està ple d’actuacions musicals que amenitzen les compres. D’aquesta manera, tant el grup Folklore com l’Associació Cultural de Residents d’Alto Minho, van compartir algunes de les danses i cançons més tradicionals de la seva cultura. Aliens a tot, els infants estaven concentrats en la petita granja que tenia un gall i conills. La feina era dels pares per evitar que toquessin els animals i mengessin algun dels productes que els donaven.
Malgrat que la calor apretava, els visitants no es deixaven intimidar i amb la tasca al costat es refrescaven ràpidament, i comentaven que ja estaven acostumats de les edicions anteriors. Precisament d’això va parlar Carvalho, qui va garantir la continuïtat d’O Feirão en els pròxims anys i va assegurar que és un esdeveniment totalment consolidat a la parròquia i que permet mantenir viva la tradició del poble lusità a Andorra.