Festa del 14 juiliol
El Govern estudiarà la connexió ferroviària amb França
Jordi Gallardo afirma que l’executiu “té damunt de la taula” aquest tipus de projectes, si bé demana “cautela i rigor”
“Les relacions amb França es troben en més bon moment que mai.” Així de contudent es va mostrar ahir el titular de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, durant la celebració de la festa nacional francesa a l’ambaixada de la capital, que es va avançar dos dies. D’aquesta manera, Gallardo va voler esvair qualsevol tipus de dubte sobre una possible preferència d’Espanya i va subratllar que la col·laboració francoandorrana a hores d’ara és “intensa”. En el marc d’aquest bon veinatge, el ministre es va referir a la necessitat de millorar la comunicació amb el país veí del nord. Gallardo va reconèxier que en aquest punt pot entrar en joc el projecte de la Cambra de Comerç per enllaçar amb un tren el Pas de la Casa i la localitat gal·la de Porta. De fet, el ministre va destacar que l’executiu estudiarà la proposta, ja que tenir una connexió ferroviària amb França ajudaria a equilibrar “el nivell de cooperació i el pes de turistes d’un costat i de l’altre”.
“Tot el que permeti que les comunicacions a Andorra siguin més fàcils és benvingut”, va considerar, i va justificar que “una de les barreres que tenim com a país és que només s’hi pot accedir per carretera”. Per tot, Jordi Gallardo va argumentar que aquest “és el tipus de projecte que s’han d’estudiar i que el Govern té damunt de la taula”. “Hi ha propostes i el que hem de fer és no dilatar-les, sinó estudiar-les i valorar-les”, va afegir. Amb tot, el responsable de Presidència, Economia i Empresa va voler ser prudent, adduint que qualsevol projecte “s’ha d’analitzar amb rigor i cautela”. “El Govern està disposat a estudiar totes les possibilitats que millorin els accessos al país, però això no vol dir que tot es pugui fer”, va acabar.
La cambra prioritza l’aeroport
Precisament, el president de la Cambra, Miquel Armengol, va admetre que des de l’entitat empresarial s’està donant prioritat a l’aeroport nacional i que per aquest motiu els treballs per connectar Andorra amb l’exterior a través d’un tren “s’han retardat”. Tot i això, Armengol va afirmar que “es faran estudis” per valorar la viabilitat de la infraestructura, si bé va matisar que “no hi ha data concreta”. En aquest sentit, el president va revelar que s’ha reunit dues vegades amb l’empresa que va fer els estudis inicials del tren i va avançar que la Cambra també està interessada a recuperar la idea de connectar el país amb Espanya per tren.
El paper del medi ambient
A l’hora d’enfortir els lligams entre el Principat i França, però, no només s’han de tenir presents les comunicacions, sinó que l’aposta pel medi ambient també esdevé clau en aquest objectiu. Així ho va expressar l’ambaixadora gal·la a Andorra, Jocelyne Caballero, assegurant que la lluita contra el canvi climàtic i la transició energètica són fontamentals per reforçar els vincles econòmics entre ambdós països. Caballero es va congratular per “la bona aproximació” amb l’aliança de FEDA i Dalkia per a la realització de les noves xarxes de calor andorranes. La diplomàtica va anar més enllà i va avançar que “a finals d’aquest any o a principis del que ve” les sinergies francoandorranes es podrien materialitzar en projectes fotovoltaics. En aquesta línia, Jocelyne Caballero va agrair que “empreses [franceses] de talla molt gran” no hagin deixat de banda el mercat d’Andorra i vegin factible la possibilitat d’invertir-hi.
De fet, l’ambaixadora va anunciar que ja s’ha constituït “un viver” amb una “trentena” d’empreses franceses del sector de les energies renovables interessades en el Principat. Segons Caballero, un dels avantatges que el país ofereix a les companyies gal·les és la possibilitat d’implantar i provar productes innovadors en un territori de dimensions reduïdes. Finalment, la veu de l’Elisi a Andorrra va recordar que la col·laboració bilateral contra el contraban ha de mantenir-se forta.