Política

El sistema de pensions es treballarà després de l'estiu

Destaca les trobades informals amb partits i institucions per debatre el document marc

El sistema de pensions es treballarà després de l'estiuFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El pacte d’Estat per a la sostenibilitat de les pensions es començarà a treballar a principis de la tardor. Així ho va avançar ahir el ministre de Finances i Portaveu, Eric Jover, que manifesta que organitzar aquest consens és una tasca que li ha encarregat el mateix cap de Govern, Xavier Espot. “El meu objectiu és que a principis de la tardor aquest pacte d’Estat, molt plural que volem organitzar, comenci a funcionar”, va explicar el titular de Finances, que també va manifestar que actualment s’està treballant en un document marc al respecte. “Informalment el treballarem amb diferents persones, partits polítics i institucions que volem associar al pacte d’Estat”, va dir Jover.

El ministre va recordar que Demòcrates (DA) sempre ha defensat que “haurem d’apujar el coeficient de cotització i que segurament això no serà suficient”. Jover considera que s’hauran de prendre un conjunt de mesures, motiu pel qual serà “molt important” arribar a un pacte de consens. “El que ens hi juguem és la sostenibilitat de les pensions, i no tan sols per a nosaltres sinó també pels nostres fills”, va dir el ministre de forma taxativa.

Sobre la pujada de cotitzacions que es podria prendre per tractar de trobar una solució a la situació de les pensions, Jover va manifestar que el principi que DA va prendre de fer copartícep a les diferents parts de l’increment de la cotització “segurament sigui un bon punt de partida”. No obstant, el ministre va recordar que encara és molt prematur parlar d’aquesta possible mesura. “S’haurà d’analitzar en un conjunt en funció de les altres mesures que vinguin a complementar aquesta en particular per assegurar aquesta sostenibilitat”, va defensar.

MILLORAR L’ECONOMIA FAMILIAR

Jover també es va referir al darrer Observatori del Centre de Recerca Sociològica (CRES) que posava de manifest la preocupació creixent pel preu de l’habitatge entre la ciutadania del país, així com la relació entre els baixos nivells de natalitat del Principat i les dificultats econòmiques per les quals passen algunes famílies. En aquest sentit, el ministre de Finances va indicar que la situació de creixement econòmic de què gaudeix el país, i que es veu reflectida a nivell de les ofertes de treball i la baixa taxa d’atur, també s’hauria de traslladar a l’economia familiar. A més, considera que com millor siguin les condicions econòmiques, les famílies podran plantejar-se la natalitat amb més facilitat. Jover va assenyalar que un dels reptes que hi ha per endavant en els propers anys és “fer que aquest canvi macroeconòmic, que ja estem notant, es traslladi a un canvi en la microeconomia de les famílies”. “Que notin aquests aspectes positius i els ajudin a emprendre decisions (com per exemple la de tenir fills)”, va afegir.

Sobre la preocupació pel preu de l’habitatge, Jover va manifestar que l’enquesta del CRES demostra que és una problemàtica creixent “que no es pot negar”. El ministre va recordar que ja s’estan prenent mesures al respecte des de Govern. “Pensem realment que hem de fer coses i hem de treballar en aquest sentit”, va explicar n relació a la formalització de la Taula nacional de l’habitatge.

L'ACORD AMB LA UE ES PODRIA TANCAR L'ANY 2022

El secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba, va manifestar ahir que les negociacions per tancar l’acord d’associació amb la Unió Europea es podrien allargar, com a mínim, dos anys més. Riba considera “necessari” aquest període per continuar amb les negociacions. Per tant, segons les paraules del Secretari d’Estat, l’acord es podria signar l’any 2022. “Si el ritme de treball és bo, hauríem de poder arribar en aquell moment a un acord pràcticament conclòs a falta d’algun serrell”. No obstant, Riba va recordar que el ritme de sessions s’establirà a partir del nomenament dels nous negociadors de la UE. “D’aquí al desembre ja intuïm que, com a molt, tindrem una o dues sessions”, va explicar el secretari d’Estat d’Afers Europeus. Sobre l’acord marc, del qual estava projectada la rúbrica el passat mes de juny, Riba va explicar que encara “falta un 15% del seu contingut per acabar d’acordar”.

tracking