emergència climàtica

DA, Liberals i CC proposen taxar els vehicles de gasoil i gasolina

DA, Liberals i Ciutadans Compromesos presentaran una proposta d’acord al Consell amb mesures per anul·lar l’emissió de gasos amb efecte d’hivernacle

DA, Liberals i CC proposen taxar els vehicles de gasoil i gasolinaLIBERALS

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Els Grups Parlamentaris Demòcrata, Liberal i Ciutadans Compromesos van presentar ahir l'esborrany de la proposta conjunta que han decidit entregar al Consell amb l'objectiu d’implementar un seguit de mesures per reconèixer la crisi mediambiental i declarar l'estat d'emergència climàtica i ecològica. El text, que es troba en estat embrionari, preveu diverses mesures, com són la implementació d'una taxa dissuasiva als vehicles de gasoil i gasolina, fomentar la velocitat reduïda en algunes zones i limitar la circulació al centre d'Andorra la Vella. L'objectiu principal de la resolució és reduir les emissions anuals de gasos amb efecte d’hivernacle en un 37% el 2030 i arribar a zero l'any 2050.

La proposta d'acord pretén promoure les accions previstes en la Llei 21/2018, del 13 de setembre, d'impuls a la transició energètica i del canvi climàtic. Així, a “mitjans d'octubre entrarem una declaració amb un seguit mesures concretes per combatre el canvi climàtic”, va assenyalar Carles Enseñat, president del grup parlamentari Demòcrata. Les accions són un recull de les mesures presentades pels membres de Fridays For Future (FFF), amb qui es van reunir ahir al matí, i dels punts més destacats de les tres formacions en aquest aspecte. “Amb la declaració d'emergència volem fer una crida de consciència al ciutadà” perquè la població “ha interioritzat el canvi climàtic i han acceptat que passarà”, per contra, “la realitat és just al contrari, ens ho hem de qüestionar i hem de fer alguna cosa al respecte” va defensar Enseñat.

Mesures concretes

Les propostes per assolir aquesta fita s’engloben en cinc apartats: mobilitat, energia i canvi climàtic, economia circular, planificació i construcció, participació pública i educació ambiental. En mobilitat, destaca el foment del transport intermodal, la creació d'una plataforma per compartir cotxe, la construcció de carrils bici per tot el país per al 2020, i la renovació del parc mòbil de l'Estat per vehicles elèctrics, “ja que l'Estat ha de tenir un rol exemplar en aquesta matèria”, va afirmar Enseñat. En relació amb la limitació de la circulació a la capital, el president del grup de Demòcrates va especificar que la prohibició ja es va “aprovar el 2018”, i ara, “es crea una interpel·lació cap a Govern perquè posi en funcionament aquests mecanismes per reduir el trànsit”. Tanmateix, va assegurar que “la mesura concreta l'haurà de presentar Govern i tindrà el termini que nosaltres indiquem per fer els plànols”.

En energia i canvi climàtic i economia circular, l’objectiu és arribar al 75% d’energies renovables en la producció nacional, la prohibició dels plàstics d'un sol ús, la implementació d'un sistema de devolució i retorn d’envasos i, l’ús d’energies renovables en els edificis de l'administració pública, començant pels centres educatius. "Els edificis escolars són essencials per transmetre aquesta imatge coherent del que volem fer i conscienciar la població des de la base", va manifestar el president del grup parlamentari Liberal, Ferran Costa.

Altrament, en planificació de la construcció, participació pública i educació ambiental les propostes pretenen reservar més espais i zones verdes als nuclis urbans, i la inclusió d'un representant dels joves de FFF a la Comissió Nacional d'Energia i del Canvi Climàtic, i “es treballarà per aconseguir una escola verda al 100%” va explicar Carles Naudi, president del grup parlamentari de Ciutadans Compromesos.

Pel que fa al calendari i la temporalitat de les propostes, Enseñat va concretar que “n'hi haurà de tota mena, i dependran del treball que comportin”, però també n'hi haurà de "molt ràpides, com per exemple les referents als plàstics, prevista per al 2021". De la mateixa manera, va matisar que a partir de setembre hi haurà objectius per “anar posant dates perquè Govern tingui la capacitat, i a la vegada, velocitat per poder evitar aquest augment de temperatura”.

Al setembre es començarà a treballar amb FFF, qui van declarar que “estan orgullosos de la voluntat andorrana pel canvi climàtic, la població ha obert els ulls i han vist la problemàtica”.

Campanya bosses reutilitzables

Sílvia Calvó, ministra de medi ambient, agricultura i sostenibilitat, va declarar que després de la campanya de bosses reutilitzables que va iniciar Govern fa dues setmanes, “molts establiments ja tenen les seves pròpies bosses, però per altres el preu és elevat i estan buscant altres proveïdors”.

Les mesures

Plataforma per compartir cotxe. Preveuen crear-la en àmbit nacional juntament amb el foment de la iniciativa Car Sharing elèctric.

Carrils bici al país. L’any 2020 tot el Principat estarà connectat per carrils bici, principalment a la vall central, on resideix més del 50% de la població.

Renovació del parc mòbil de l’Estat per vehicles elèctrics, així com el foment de l’adquisició d’aquests i l’estudi del transport per cable intern.

L’ús del 75% d’energies renovables en la producció d’energia nacional i l’aprofitament d’aquesta a partir de la biomassa.

La implementació d’un sistema de devolució i retorn d’envasos i la prohibició de la producció i comercialització de paquets que tinguin un excès d’embalatge.

L’ús d’energies renovables en els edificis de l’administració pública i l’enllumenat de la via.

Reservar espais i zones verdes als nuclis urbans i la declaració d’Andorra com a reserva de la biosfera.

Un representat de Fridays For Future s’integrarà a la Comissió Nacional d’Energia i del Canvi Climàtic.Els grups també volen que s’aconsegueixi una implementació total del concepte d’escola verda.

tracking