operació cautxú
Imputen Rodrigo, Figueras i dos empleats més de la FAF
L’exseleccionador i dos treballadors de baix rang van cobrar xecs sense justificar
La batlle ha imputat quatre empleats de la Federació de Futbol en el marc de l’operació Cautxú per la qual estan processats el secretari general Tomàs Gea (en arrest domiciliari), el tresorer José García (empresonat) i el president Víctor Santos. El director tècnic i exseleccionador nacional, David Rodrigo, la cap del departament internacional i adimistartiva Teresa Figueras, la secretària Sònia Gomes i l’utiller Ángel Gómez. Els tres primers van rebre xecs al portador sense suficient justificació per valor de 103,244 euros (Rodrigo), 191.348 eruros (Gomes) i 123.173 (Gómez). En el cas dels dos últims el destí final dels diners suposadament era l’obtenció de diners en líquid per a la tresoreria de la federació. Serien una espècie d’encarregats d’anar al banc i cobrar xecs per després portar els diners a l’ens seguint ordres de superiors. Figueras està imputada per les actuacions com a la mà dreta de Tomàs Gea.
La policia judicial va fer ahir un nou escorcoll a la seu de la federació on es va comissar més documentació. A l’acció van estar presents els fiscals, la batlle Maria Àngels Moreno i de les parts. L’escorcoll arriba després de dues accions de la federació que, segons fonts properes al cas, apuntarien a indicis respecte que des de la federació s’està col·laborant amb Tomàs Gea en la seva defensa. Es constata, segons l’aute, el “grau d’influència en l’organització, tot i trobar-se privat de llibertat”. La batlle ha determinat que Figueras va entregar a Gea a la presó “documentació bancària, comptable i administrativa” que no tenia la batllia tot i els registres inicials i que se suposa, segons fonts properes al cas, que li havia de servir per a la defensa.
El segon punt arriba per la decisió (qualificat com a harakiri legal, error garrafal o pas en fals, segons les fonts consultades) de la federació d’intentar fer fora de la causa els quatre clubs que van demanar la comptabilitat. Aquesta acció només s’entén si la fan les defenses dels processats, no té cap sentit si la realitza la suposada víctima, que és la federació. Aquestes dues actuacions “tan sorprenents” porten al fet que la batlle consideri que hi ha dues opcions. O les accions són legítimes i “poden defensar d’alguna forma els interessos de la FAF o bé no ho són i són accions que serveixen per a interessos de persones particulars en perjudici de la FAF”. I aquí s’obre una nova dimensió del cas perquè la batlle adverteix que en el segon cas “això revelaria la presència d’una xarxa de persones al si de la FAF que podrien cooperar conjuntament a espoliar l’associació o a encobrir l’espoli a canvi d’avantatges”.
“Inconsistències lamentables”
La batlle també remarca que “els documents justificatius aportats per Gea i obtinguts de persones de la FAF pendents d’identificar, presenten inconsistències lamentables sobre les quals el processat haurà de ser interrogat d’immediat”. Conclou que la documentació obtinguda de la federació fins ara dels anys 2018 i 2019 és insuficient per instruir la causa i que es “revela imprescindible reunir també la documentació dels anys 2012 fins al 2017, ambdós inclosos”.
INTENS ESCORCOLL DE SIS HORES A LA FAF
La presidenta en funcions de la federació, Elisabet Pirot, i el vicepresident, també en funcions, Alfonso Martín van estar presents durant l’escorcoll de la policia judicial. Pirot va abandonar l’entitat poc abans de la una del migdia i i Martín va ser-hi fins que es va acabar l’escorcoll. Per part de la fiscalia hi eren Borja Moreno i Elisabet Puente. Un cop va cloure l’escorcoll, que va durar ben bé sis hores, la policia es va endur una gran quantitat de caixes amb documents. De fet, van necessitar una furgoneta, a més del vehicle que conduïa un dels agents que es va encarregar de dur a terme l’acció d’ahir. La jornada va ser tensa amb la incertsa sobre que era exactament el que es buscava ara quan ja se n’havien fet uns quants.