construcció
La meitat de l'obra nova aprovada es troba al Clot d'Emprivat
Dels 107.000 metres quadrats que el COAA ha avalat, 63 corresponen a la principal zona de creixement d’Escaldes per fer-hi tres torres
Els tres projectes per construir torres d’habitatges al Clot d’Emprivat, la principal zona de creixement de la parròquia d’Escaldes-Engordany, ocupen gairebé la meitat dels metres quadrats que el Col·legi Oficial d’Arquitectes d’Andorra (COAA) ha visat durant el primer semestre d’aquest any. Dels 107.000 totals que ha confirmat, 63.000 estan destinats a aquesta zona, 25.000 dels quals són per als aparcaments i els 38.000 restants, per a la resta del projecte, així ho detalla la degana del COAA, Zaira Nadal. “En aquesta zona hi ha tres projectes previstos i dels 63.000 metres quadrats reconeguts, 11.000 són per a un que està en fase d’estudi previ, i la resta per ls altres dos que ja són en fase administrativa”, assegura. Nadal, però, explica que sense parlar en concret d’aquests casos, el fet de visar els metres quadrats no vol dir que s’acabin desenvolupant els projectes. “Els arquitectes podem visar la superfície a cada pas però això tampoc vol dir que s’acabi realitzant, bé sigui perquè el propietari s’ho repensa o bé perquè l’administració no dona el permís”, aclareix. La pràctica habitual és que un arquitecte comprometi els metres quadrats del projecte que desenvolupa un cop finalitza el projecte inicial, encara que a vegades el pagament es fa un cop s’arriba a la fase administrativa. “El COAA visa qualsevol treball que vulgui fer un arquitecte. Un col·legiat fa l’estudi previ per veure si el propietari el vol desenvolupar. Quan el té, visa els metres quadrats i amb això a nosaltres ens queda constància d’on es farà el projecte i quina superfície i quines característiques tindrà. Si es decideix fer-lo, aleshores li donem la documentació perquè l’entregui a l’administració pertinent”. El pagament que s’ha de fer per visar un projecte va en funció de la superfície i del projecte que es vulgui aixecar.
Falten nous habitatges
Nadal desconeix si el fet que no s’hagin venut pisos de nova construcció durant el segon trimestre, com indicava el darrer informe publicat pel departament d’Estadística, respon al fet que no s’incloguin els habitatges venuts sobre plànol, una teoria que confirma el president dels Agents Immobiliaris (AGIA) Jordi Galobardas qui, a més, assegura que al país no hi ha parc de nou habitatge pel fre a la construcció els darrers anys. “Durant la crisi, la construcció es va quedar sota mínims i malgrat que fa un parell d’anys que el sector s’ha començat a recuperar, ara no n’hi ha, i per tant aquesta estadística trigarà encara a pujar.” El president de l’AGIA va destacar que el valor de les transaccions entre abril i juny del 2019 hagi pujat un 30%.