Sant Julià de Lòria
FEDA conclou que el ràfting és inviable per manca d'aigua
Turbinar aigua cinc dies durant la festa major ha deixat el llac d’Engolasters en mínims i l’elèctrica creu que no hi ha prou cabal per fer-ho durant mesos
“No és viable i no és sostenible. I és inviable perquè no hi ha prou aigua”. Així de contundent s’ha mostrat el director de FEDA, Albert Moles, per respondre el cònsol major de Sant Julià, Josep Vila, que va manifestar que la prova de cinc dies del ràfting durant la festa major havia demostrat que l’activitat era viable. Moles s’ha apressat a sortir al pas d’aquesta afirmació per explicar quin ha estat el preu que s’ha pagat per turbinar aigua diversos cops al dia durant la festa major laurediana per garantir prou cabal quan es feien les tres baixades diàries de barques. Moles ha detallat que enviar aigua extra tres cops al dia ha suposat turbinar 200.000 metres cúbics diaris, fet que suposa un milió de metres cúbics. El llac d’Engolasters acumula 600.000 i n’entren uns cent mil cada dia. Així que la suma entre el que entra i el que surt era d’un mig milió de metres cúbics en negatiu en cinc dies i dimecres el nivell del llac era molt baix.
“El ràfting només és factible si es tracta de limitar l’acció a uns dies puntuals, com han estat els de la Festa Major, però és inviable si es vol plantejar com a activitat fixa perquè no hi ha suficient aigua”, segons Albert Moles. La reducció del nivell d’aigua té un impacte directe “en la producció d’energia perquè es necessita l’aigua”. El director de FEDA ressalta que, a diferència del que es podria pensar tractant-se d’un territori de muntanya i rius, la quantitat d’aigua és limitada i “especialment a l’estiu”. La utilització d’una quantitat tan massiva per a una activitat com el ràfting “pot acabar perjudicant la resta de ciutadans” perquè si es produeix menys energia es pot acabar encarint el cost per als clients de l’elèctrica.
La central de FEDA és el que crea una generació d’electricitat que “permet aquest 10, 15 o 20% de diferència de preu amb França i Espanya”. En cas que durant l’estiu o durant els caps de setmana s’hagi de destinar l’aigua a una activitat com el ràfting “tindrà un impacte segur en la generació d’energia”.
L’esforç de FEDA
Moles ha volgut destacar “l’esforç que ha fet FEDA perquè Sant Julià pogués tenir el ràfting durant la festa major, però ha de quedar clar que això nosaltres només ho podem fer tres o quatre dies”. L’elèctrica ha tingut un cost econòmic afegit que no ha quedat massa clar perquè segons les versions va de mil euros globals a gairebé mil cada dia.
El director de FEDA ha destacat que “només cal veure que el llac d’Engolasters divendres estava ple i dimecres estava pràcticament buit, fins i tot dijous (ahir, quan es va fer la fotografia de l'indret) continuava força buit i tardarem tres o quatre dies més a recuperar el cabal”.
DESPERTA LAURÈDIA CRITICA EL COST D'UNA ACTIVITAT ANECDÒTICA
Desperta Laurèdia, a través d’un comunicat de premsa, va expressar ahir el seu “malestar” per l’elevat cost que ha tingut el condicionament del riu i dels edificis destinats a desenvolupar el ràfting: “una activitat que tan sols ha servit durant la Festa Major, sense perspectives clares de funcionar en el futur”. Per al ràfting, assenyalen, el comú havia pressupostat inicialment una inversió de 800.000 euros, de la qual ja s’ha executat la majoria. Per tant, si realment el ràfting queda en una activitat anecdòtica, es pot afirmar que “la Festa Major de Sant Julià del 2019 esdevindrà una de les més cares de la història”. D’altra banda, el comunicat també fa referència al projecte de tirolina que vol dur a terme el comú. Desperta Laurèdia indica que el 19 de juliol la corporació va respondre de forma negativa a la sol·licitud d’informació presentada el 29 de maig i que demanava que es facilités al grup un estudi de l’impacte global de la tirolina, en què s’inclogués el pla de viabilitat econòmica, l’informe d’impacte ambiental i el pla de seguretat i evacuació en cas d’accident. La resposta de la corporació indica que, “per prudència”, no és adequat publicar les informacions relatives a la viabilitat econòmica i funcionament del giny, ja que el projecte està subjecte a modificacions. Ara bé, des de Desperta Laurèdia asseguren que el cònsol Josep Miquel Vila “ha presentat en privat a certs ciutadans de la parròquia una projecció sobre com serà la tirolina i un document amb xifres econòmiques, menystenint a nivell informatiu la resta de lauredians”. Donat que el cost de la tirolina que es preveu executar és de 5,5 milions d’euros, finançat en un 60% amb fons públics, el grup d’opinió manifesta la seva preocupació per l’afectació que aquesta inversió tindrà sobre les finances comunals. Desperta Laurèdia considera que la inversió en aquest giny crea un important greuge per als habitants de la parròquia, ja que es pretén destinar, de nou, més recursos econòmics a la promoció turística d’un parc que no ha tingut els resultats esperats des del seu inici, en detriment dels actius socials que Sant Julià necessita. En cas de fer-se, exigeixen un concurs públic per a l’execució de l’obra civil, ja que la tirolina s’ubicarà al bosc de la Rabassa.