creixement residencial
Escaldes edificarà un miler de pisos nous en dos anys
Marc Calvet vol convertir el Clot d’Emprivat en el “centre neuràlgic” d’Escaldes, amb despatxos i habitatges d’alt estànding
Escaldes-Engordany preveu que es construeixin 1.000 nous pisos en un període de dos anys. Així ho afirma el cònsol menor de la parròquia, Marc Calvet, que apunta el creixement demogràfic com a principal motiu de la promoció de nous habitatges a la parròquia. “La ciutat segueix creixent. Ara estem pendents de créixer un 4% en 20 anys, que no és massa. Això sí, s'hauria de fer d'una manera més endreçada del que s’ha fet fins ara”, explica.
L’expansió d’Escaldes s’haurà de fer mitjançant construcció vertical. Aquesta és la intenció del comú i, de fet, l’any passat es va aprovar la revisió del pla d’urbanisme perquè es poguessin construir edificis de fins a 20 plantes. Una possibilitat que, de moment, es concretarà amb dues noves torres a la zona del Clot d’Emprivat després que els propietaris presentessin els projectes al comú a finals de l’any passat. La primera parcel·la està situada al costat del Prat del Roure i es tracta d’una edificació de diferents alçades, però que a la part més alta comptarà amb una vintena de plantes. L’ús serà el de pisos d’alt estànding. La segona àrea on es construirà es troba prop del pavelló d’esports escaldenc i fa molts anys que està envoltada d’una tanca metàl·lica. En aquest cas l’ús final no s’ha determinat.
Calvet valora positivament aquests projectes i considera que són claus per transformar el Clot d’Emprivat en una zona clau en el creixement d’Escaldes-Engordany: “El que volem és que els negocis passin per aquestes noves construccions, perquè s'estan creant edificis emblemàtics”. En aquest sentit, assenyala que “s'està apostant per edificis diferents que haurien d'aportar novetat a la parròquia” i afegeix que aquesta és una tendència que s’està donant arreu del món. “No ens estem inventant res”, apunta.
Potenciar el Clot d’Emprivat
El Clot d’Emprivat és la zona escollida per al creixement d’Escaldes. El cònsol menor és clar amb l’objectiu: transformar la zona en el centre neuràlgic de la parròquia: “Jo entenc que el Clot d’Emprivat té un futur no tan comercial, sinó amb despatxos i com una zona de negoci, per dir-ho d'alguna manera. Hi haurà residències d'alt estànding, evidentment, i el que es vol és que el centre neuràlgic d’Escaldes estigui allà i que tot el que passi, passi allà”. El comú ja va mostrar el seu interès a desenvolupar el Clot d’Emprivat quan a finals de l’any 2017 va adquirir la parcel·la de l’antic hotel Casino per cinc milions d’euros. Quant a aquesta operació, Clavet insisteix en la intenció de la corporació d’apostar per la zona: “Vam poder comprar amb recursos propis una parcel·la al centre que ara sembla res, però que a 10 anys vista serà el centre neuràlgic de la parròquia”.
Els projectes de construcció al Clot d’Emprivat ocupen gairebé la meitat dels metres quadrats que el Col·legi Oficial d’Arquitectes d’Andorra (COAA) ha visat durant el primer semestre d’aquest any. Dels 107.000 totals que ha confirmat, 63.000 estan destinats a aquesta zona, 25.000 dels quals són per als aparcaments i els 38.000 restants, per a les torres. El fet que la construcció es faci de forma vertical respon al neguit del comú per preservar els espais verds que hi ha a la zona. Calvet parla de mantenir aquest “pulmó” i recorda que els terrenys pertanyen a propietaris particulars, per la qual cosa el comú haurà de buscar “sinergies” que permetin conservar les zones verdes: “Mantenir això és una mica el que busquem. Aquesta part de la parròquia té vistes, té sol, t'ombres...”. Unes característiques que Calvet valora molt i que considera que són idònies per potenciar la zona: “És molt difícil trobar aquest estil d'urbanisme. Segurament es podria haver fet millor i segurament hi havia solucions pitjors, però pensem que adaptant-nos a aquest tipus de solucions farem una espenta molt bona per a la parròquia”.