finances
Fitch manté el ràting en BBB+ i preveu una evolució estable
L’agència avaluadora veu de forma positiva la continuïtat de la línia política amb contenció de la despesa pública
Fitch Ratings manté l’avaluació d’Andorra en BBB+ i considera que la perspectiva a curt termini és estable. Aquesta conclusió arriba després d’analitzar l’evolució en els darrers mesos amb especial incidència en el canvi polític. L’agència ha considerat que la línia econòmica marcada pels demòcrates en els últims anys tindrà continuïtat i això permet mantenir la nota. Govern es mostra satisfet pel manteniment de l’avaluació, ja que era el que s’esperava, tenint en compte que perquè el ràting millori l’agència deixa clar que caldria algun canvi rellevant. Concretament hi ha tres factors que serien clau per assolir pujar. Es tracta d’una hipotètica entrada al Fons Monetari Internacional (FMI), l’assoliment d’un acord perquè la banca tingui un prestador d’última instància (una entitat supranacional que respongui en cas que una entitat financera tingui dificultats concretes) o l’aproximació a la fase final per a l’acord d’associació amb la Unió Europea. Sense cap d’aquests tres avenços, segons les fonts consultades del gabinet, és molt complicat que es pugui millorar la nota.
Precisament el fet que es continuï avançant en la negociació de l’acord d’associació és un dels punts que destaca l’avaluador a l’hora de posar la qualificació de país. Fitch considera que aquest pacte obrirà la porta a oportunitats econòmiques per al Principat, d'acord amb l’accés al mercat interior comunitari de més de 500 milions de persones.
Millores de futur
Pel que fa a l’FMI com a un prestador bancari d’última instància s’assenyala que són factors que donen estabilitat i seguretat a l’economia. Fitch incideix en el fet que la banca té un gran pes dins del Producte Interior Brut Nacional i per tant és un sector estratègic. Amb aquesta consideració, l’agència recalca que la nova situació del sector bancari genera algunes incògnites, tot i que es destaca l’evolució positiva amb la reestructuració del model de negoci. En general es remarca que FMI o un prestador són els que permeten tenir una perspectiva positiva per a l’economia nacional. La situació dels dos temes és, però, ben diferent. Amb relació al Fons Monetari Internacional hi ha converses obertes i s’està negociant quines serien les condicions d’entrada. Aquest serà el factor clau per decidir si compensa o no incorporar-se. Pel que fa al prestador d’última instància, la situació és més complicada. La possibilitat que ho sigui un banc central (amb preferència el Banc Central Europeu) no està contemplat dins de l’acord d’associació. La UE però ha manifestat que caldria tenir en compte aquesta necessitat. Fitch posa de manifest que no hi ha perspectives perquè Andorra l’assoleixi a curt termini, entenent per aquesta data el 2020.
Dins de l’avaluació es veu de forma positiva la resposta de l’economia nacional a un hivern sense unes bones condicions climatològiques. Es posa en relleu la capacitat per continuar atraient milions de turistes fins i tot amb una temporada d’hivern amb poques precipitacions. Aquesta situació és una millora clara respecte a altres anys, en què una mala climatologia tenia una afectació molt més important en l’economia.
Reduir deute
L’avaluador encoratja a seguir les polítiques de reducció de deute i contenció de la despesa pública per garantir una evolució econòmica estable i sostenible. El balanç pressupostari dels últims anys i la previsió per aquest són punts positius per a l’agència avaluadora. L’executiu confia que es podrà mantenir la mateixa línia en els propers anys i és conscient que el repte d’apujar la nota (encara es troba per sota de la que hi havia abans de l’esclat del cas BPA) passarà per factors que difícilment es podran assolir aviat, per la qual cosa de moment l’important és mantenir el ràting.