memòria d'activitats

L'associació insta els pagesos a denunciar els gossos que entren en els camps

L’Associació de Pagesos i Ramaders recorda la prohibició d’entrada dels animals als camps i l'existència de multes de fins a 300 euros

L'associació insta els pagesos a denunciar els gossos que entren en els camps

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

L’Associació de Pagesos i Ramaders (APRA) insta els propietaris de prats de dall, peixaderes i altres cultius a denunciar els amos de gossos si els animals fan incursions als seus camps. L’entitat recorda que els agricultors disposen d’una nova eina per defensar les seves zones de producció de l’ús lúdic que fan alguns propietaris de gossos de companyia. Concretament, recorden que poden instal·lar als camps un cartell d’avís que tenen a la seva disposició al departament d’Agricultura i que la seva ubicació “obre la possibilitat d’una defensa legal davant unes actuacions que es poden cometre des del pur desconeixement fins a la més absoluta desaprensió”.

El cartell adverteix els amos dels gossos de la prohibició de l’entrada d’aquests animals als camps, recorda els articles de la Llei de tinença i protecció dels animals relatius als drets i deures dels propietaris d’animals que impedeixen l’entrada als que no són de renda a tota mena de cultius agrícoles i indica que les multes per no complir la legislació poden ser de 60 fins a 300 euros. L’associació espera que la instal·lació dels cartells “pugui dissuadir o reconduir alguns hàbits molt arrelats”.

L’APRA, en la memòria corresponent a l’exercici 2018 a la qual ha tingut accés el Diari, explica que aquests fets proliferen especialment en el cas de prats on es cultiva herba per alimentar el bestiar, com són els de dall o peixaders, per la seva similitud amb un prat natural.

A banda dels danys directes sobre la cobertura vegetal derivats de les corregudes i les furgues dels gossos, l’Associació de Pagesos i Ramaders recorda que hi ha danys importants relacionats directament amb la deposició de femtes. Les conseqüències que poden tenir són el rebuig de l’aliment contaminat per part del bestiar; els riscos sanitaris que comporten per al bestiar i per a les persones, ja que contenen paràsits, virus i bacteris que poden provocar malalties; i els entrebancs en la utilització de maquinària, ja que les segadores s’han d’aturar i netejar per no dispersar la contaminació.

L’entitat deixa ben clar als seus associats la necessitat d’instal·lar els cartells si volen tenir èxit en les denúncies. “Aquestes sancions només es poden aplicar quan la infracció es produeix en una parcel·la degudament senyalitzada amb el cartell”. Per això, la recomanació de l’APRA és instal·lar el cartell en les parcel·les més visitades pels gossos de companyia al portell o al perímetre de protecció de la propietat en un lloc tan visible com sigui possible per avisar els propietaris que no deixin entrar els animals.

PREOCUPACIÓ DEL SECTOR APÍCOLA PER LA MORT D'ABELLES

La memòria de l’Associació de Pagesos i Ramaders corresponent al 2018 posa en relleu la preocupació per part del sector apícola perquè “la davallada de les colònies d’abelles al país continua creixent”. L’entitat ha fet els primers passos per estudiar i afrontar el problema de manera coordinada i promoure les accions necessàries per donar suport a l’apicultura al Principat. Des de l’APRA s’assegura que “es faran tots els esforços per preservar un producte tan preuat i beneficiós com la mel i per protegir una espècie tan important com l’abella mel·lífera”. Recorden que Andorra ha deixat de ser “una illa” que ha pogut preservar els seus eixams del problema general i que des del 2016 les abelles tenen dificultats per sobreviure a l’hivern.

UNA MOSQUETA POSA EN DIFICULTATS EL COLECTIU DE NABIUS

L’any passat va ser el primer en què es van poder tastar els fruits del pla de recerca sobre els nabius que duu a terme l’Associació de Pagesos i Ramaders (APRA) amb la subvenció del Govern. Un pla que té com a objectiu ajudar a desenvolupar una de les possibles vies de diversificació de la producció del país, “una necessitat imperiosa per a la supervivència de les explotacions”. La producció limitada de l’any passat no va impedir, però, que els nabius andorrans es comercialitzessin en dos establiments del país. L’assaig de venda dels nabius es va fer ininterrompudament fins al setembre quan, “contra tot pronòstic”, es va detectar la presència d’un tipus de mosqueta, la Drosophila suzukii, que malgrat ser una plaga d’àmplia presència en gairebé totes les zones de cultiu de nabius, s’havia cregut que les condicions més rigoroses quant a temperatures d’Andorra podien ser un fre. “Malauradament, i com a efecte secundari del canvi climàtic, aquesta plaga ha expandit la seva acció a zones que abans li estaven vetades pel fred”, assenyala la memòria de l’APRA, que arriba a la conclusió que “s’hauran d’adoptar mesures per a la protecció del cultiu partint de la detenció primerenca d’aquest enemic declarat”. La plaga es va detectar en una parcel·la que va quedar totalment afectada per unes mosquetes que s’alimenten de la polpa del fruit a l’inici de la seva maduració. Després de la recollida de tots els fruits que hi havia al camp afectat i de la seva destrucció higiènica, es va aplicar un tractament ecològic per erradicar la plaga i es van col·locar trampes atraients per controlar la possible nova aparició. La col·locació de trampes serà en el futur una mesura que s’haurà d’aplicar de manera preventiva en totes les parcel·les.

tracking