Reportatge
Els primers linxs nascuts en captivitat són andorrans
En ‘Doraemon’ i la ‘Misifu’, els dos exemplars de linx boreal que habiten a Naturlandia, van donar a llum dues cries que aquesta setmana han sortit al seu hàbitat per primera vegada. El parc també ha donat la benvinguda a quatre noves cries de llop aquesta temporada.
Naturlandia ja compta amb dos integrants més a la família després que aquesta setmana veiessin la llum per primera vegada les dues cries de linx boreal que van néixer fa tres mesos. Els dos exemplars han estat durant noranta dies en observació cuidats per la seva seguretat, ja que són animals “molt sensibles al canvi”.
Fruit de l’amor entre en Doraemon i la Misifu, els dos linxs que estaven al parc natural de Sant Julià de Lòria des del 2015, fa tres mesos van néixer el parell d’exemplars que han captat l’atenció de tots els biòlegs, i és que es tracta de les dues primeres cries d’aquesta especie nascudes en els últims 100 anys al Pirineu. L’animal, catalogat com a espècie en perill d’extinció en el territori europeu, sembla que s’està adaptant i s’està tornant a repoblar gràcies al treball dels experts, com els de Naturlandia, que han fet mans i mànigues per crear un hàbitat propici per a la cria: “Hem treballat sobretot en el terreny perquè sembli el més salvatge possible i sigui el més familiar per a aquesta espècie. Són animals que demanen i necessiten un hàbitat molt especial i específic per estar còmodes i poder criar. Al final ho hem aconseguit, els hem donat l’espai perfecte, la resta ho ha fet la naturalesa”, va explicar Manuel Robles, director d’explotació del parc lauredià.
La primera posada en escena de les dues cries de Sant Julià ha vingut acompanyada del naixement d’un altre exemplar de la mateixa espècie al Pirineu català que es va vendre com el primer nascut en els últims 100 anys, però va a la cua dels andorrans.
L’espècie de linx boreal normalment té entre una i tres cries i la part més important dels primers dies després del naixement per mantenir-les amb vida és separar-les del mascle: “Tot i que la femella sol ser molt protectora amb les cries, el mascle n’és el gran depredador durant els primers dies. Si veu que ha de menjar i les cries estan desprotegides, se les podria menjar. És per això que durant tres mesos les tenim separades del mascle en un lloc segur”, hi va afegir Robles.
Per la sensibilitat del propi animal, el cau on han estat cuidant les cries és el lloc perfecte que tenen per amagar-se quan se senten estressades: “Són animals molt sensibles i fugen d’aldarulls. Els servirà per refugiar-se en cas d’estrès.”
A més dels dos cadells de linx, el parc també ha donat la benvinguda a quatre cries de llop que fan créixer encara més tot l’ecosistema que ja té Naturlandia.