Ensurt a Sant Julià

Govern obligarà a extremar la seguretat en el control dels ancoratges

El consell de ministres ha aprovat tres mesures noves en el Reglament de Construcció per evitar situacions com la de l'esllavissada de dissabte

Creat:

Actualitzat:

El consell de ministres que s'ha celebrat de manera extraordinària aquest matí ha aprovat la modificació del Reglament de Construcció. En aquest sentit, el cap de Govern, Xavier Espot, ha informat que el text inclourà noves mesures per tal d'evitar situacions similars a les de l'esllavissada de dissabte. En primer lloc, els propietaris de terrenys en obres tindran l'obligació de mantenir-los en bones condicions i d'incloure periòdicament inspeccions i revisions de tots els elements de proteccióenfrontriscos naturals per part de tècnics especialitzats i que, en cas de detectar alguna anomalia, hauran de posar en coneixement al comú. Aquesta mesura es durà a terme cada cinc anys, tot i que si hihagués alguna deficiència el període s'escurçaria. Tanmateix, el consell de ministres ha aprovat crear un reglament específic sobre els ancoratges i els elements d'estabilització. Govern també establirà un pla d'actuació d'inspecció de totes les excavacions al país per verificar el manteniment i establir les mesures de correcció en cas que fos necessari. Com a novetat, tots els treballs necessaris per a la construccióque necessitinintegrar la llicència de moviments deterres hohauran de fer des del primermoment, ja quea partir d'ara no es podran segregar llicències. Per aquest motiu, qualsevol desmunt haurà d'estar vinculat a una construcció posterior i noespodrà deixar abandonat. El titular estarà obligat a netejar o utilitzar-lo amb alguna finalitat i tindrà un termini màxim d'un any des de la finalització de la llicència.

El consell de ministres també ha aprovat la declaració de "modalitat d'emergència" de contractació dels treballs, on es designa una empresa directament, sensehaverde celebrar un concurs, com és habitual. Segons ha informat el ministre d'Ordenament Territorial, Jordi Torres, "el perfil del talús és més aplanta i les pedres arriben amb menys velocitat". Lesobres es basaran en un mur de formigó "de 10 o 15 metres" i uns pilars metàl·lics on es col·locaran uns taulons i unes malles que serviran de protecció. Govern preveu que la circulació en el tram afectat de laCG-1 estigui restablertel dijous15 d'agost.

Espot apunta a la zona en obres

El cap de Govern, Xavier Espot, va ser ahir més concret que dissabte i va responsabilitzar del despreniment l’estat de deixadesa del solar on s’havia de construir un nou centre comercial, obres que estan aturades des de fa anys. “Tot apunta que aquest desmunt hauria estat l’origen d’aquest despreniment”, va afirmar Espot, a la zona de l’esllavissada en roda de premsa.

Mentre no es normalitzi la situació al tram de la CG-1 i si les pluges que s’esperaven per a la nit d’ahir i la matinada d’avui no ho impedeixen, l’executiu ha previst un operatiu perquè camions i autobusos puguin entrar i sortir del país per la frontera del riu Runer i evitar la del Pas. Aquests vehicles hauran de quedar estacionats abans de la zona tallada al trànsit, i quan els tècnics que analitzen minut a minut l’esllavissada considerin que no hi ha cap risc per als conductors se’ls deixarà passar pel carril de la CG-1 més proper al centre comercial.

En el cas dels camions, un agent de policia serà l’encarregat de donar el permís per passar per aquest tram. En el cas dels autobusos, es farà baixar tots els passatgers que aniran a peu fins a l’altra banda, a l’espera que es doni pas al conductor del vehicle. Espot va explicar que hi ha un contacte directe amb l’Associació de Transportistes de Mercaderies i Carburants i que el volum de camions previst “és assumible”.

MÉS ESLLAVISSADES I EL MAGATZEM DEL COMÚ GAIREBÉ PERDUT

El cap de Govern va assegurar a mig matí d’ahir que la zona on es va iniciar l’esllavissada ja estava estabilitzada. “Els despreniments s’han reduït de manera substancial i ara ja són gairebé testimonials”, va dir Xavier Espot. A la tarda, cap a les vuit, es va produir un fort despreniment a la zona que estava estabilitzada, tot i que les roques no van arribar a la carretera. Respecte a la zona que es troba just sobre el magatzem del comú, el cap de Govern va advertir que “els tècnics diuen que tard o d’hora aquest talús s’esllavissarà però que les roques aniran cap on hi va haver el despreniment inicial”. I això vol dir que “no aniran cap al magatzem del comú si no cap a la dreta”. El magatzem del comú, però, quedarà totalment afectat per la caiguda de rocs. “No li podem augurar llarga vida a aquesta nau”, va indicar Espot preguntat pel futur del magatzem. La nau es troba sota la part de la muntanya que ara mateix “més ens preocupa, ja que s’ha deteriorat de forma rellevant, les esquerdes s’han anat fent més grans i ja hi ha una part del talús que s’ha anat desprenent”. Malgrat que dissabte es va assegurar que per seguretat no es podia entrar a la nau on també hi ha la deixalleria, ahir al matí alguns operaris van accedir per extreure tot el material que hi havia emmagatzemat.

Espot veu en el desmunt la causa de l'esllavissada

Espot veu en el desmunt la causa de l'esllavissada

Espot veu en el desmunt la causa de l'esllavissada

tracking