Habitatge
La manca de pisos de lloguer afecta els preus de la Seu d'Urgell
L’alcalde confia que el Principat pugui “limitar” els seus preus perquè “ens beneficiaria a tots”
La manca de pisos de lloguer i l’augment dels preus dels que encara estan al mercat està provocant que molts ciutadans busquin habitatge fora del Principat. Un problema que “s’ha notat” a la Seu d’Urgell. Així ho assegura l’alcalde de la capital urgellenca, Jordi Fàbrega, tot destacant que “la Seu és un dels punts de Catalunya on el lloguer està pujant més i aquest efecte Andorra no el podem obviar perquè hi és”. “El preu de l’habitatge a Andorra és el que és i cada vegada tenim més ciutadans o residents andorrans que prefereixen el mercat de la Seu”, afirma en declaracions al Diari. En aquest sentit, Fàbrega explica que s’ha de tenir present que “no hi ha molts pisos a disposició i si puja la demanda, els preus pugen”. “Hem patit una crisi important i tota la construcció s’ha frenat”, recorda. Precisament, l’alcalde de la capital de l’Alt Urgell admet que al consistori estan “preocupats” perquè l’efecte Andorra faci pujar més els preus. “Sobretot”, continua, “per als col·lectius més vulnerables”.
“Els col·lectius vulnerables”
En concret, Jordi Fàbrega es refereix, per exemple, “a la gent jove que s’ha d’emancipar” i reconeix que a la Seu “tampoc tenim un parc de lloguer social com per poder donar resposta o la que ens agradaria a aquests col·lectius”. De fet, l’alcalde avança que un dels objectius del seu mandat, que tot just va començar fa un mes, és el de treballar “de manera intensa per incrementar l’habitatge social”. “Entenem que frenar la pujada és complicat, però com a mínim intentar ajudar la gent que té més dificultats”, afegeix. En aquest punt, Fàbrega posa en relleu que “si Andorra tingués la possibilitat de limitar una mica el preu de l’habitatge, això ens beneficiaria a tots”. El dirigent urgellenc apunta que ja va tractar aquesta qüestió en la seva primera trobada amb el cap de Govern, Xavier Espot, i que ambdós es van comprometre a “parlar-ne una vegada haguéssim analitzat més tots els temes”. “Fa ben poc que estem aquí i encara estem, sobretot, quantificant”, justifica.
Amb tot, Jordi Fàbrega és conscient que “tenir Andorra al costat és un avantatge”, si bé l’únic “punt negatiu probablement” és aquest. “Que baixi gent d’Andorra i que vingui a viure a la Seu i que, per tant, hi consumeixi també té el seu interès”, raona.