pont del 15 d'agost
Els visitants venen per les excursions i l'oci i deixen de banda les compres
Els visitants a Andorra deixen de banda les compres i se centren a realitzar activitats de lleure, descansar i gaudir de la natura
El sector comercial i turístic viu una situació inusual, els visitants actuals al Principat deixen de banda les compres i se centren a realitzar activitats de lleure, descansar i gaudir de la natura entre muntanyes. L’ocupació hotelera està quasi al màxim de les seves expectatives, però aquest turisme no és propici per gastar-se els diners en les grans avingudes comercials Meritxell i Carlemany. “Hem vingut a fer turisme artístic i de muntanya, i sobretot per fugir de la calor. Avui [ahir] hem aprofitat que és l’últim dia per venir a passejar, a veure si trobàvem alguna cosa interessant”, va explicar Maite Linares, turista de Castelló. Pablo Espinar, que ha arribat amb la seva parella des de Saragossa, va indicar que “no hem vingut a comprar, hem vingut a passar el pont al balneari de Caldea, a relaxar-nos i a gaudir de les vistes que ofereix”. Juan Cano, veí de la ciutat aragonesa d’Osca, també va assenyalar que el major atractiu que té actualment el país és “la natura. Les muntanyes i paisatges són impressionants, després de tot el que ha passat ja no val la pena venir a gastar-se els diners aquí”.
Paradís comercial
Andorra va ser considerat durant molts anys un paradís comercial, sobretot pels visitants provinents d’Espanya, França i Portugal. Avui en dia, després de la crisi global del 2008 i la situació política, les condicions ja no són les mateixes. Linares va destacar que “fa 30 anys sí que veníem sovint a comprar, però ara ja no, els productes s’han igualat i ja no creen aquella competitivitat que hi havia”. Maria Forés, veïna de Barcelona, va indicar que “actualment, l’únic que et surt rendible venir a buscar a Andorra és el tabac i l’alcohol”. Espinar va argumentar que “abans sortia a compte pujar a Andorra per comprar objectes a bon preu i després vendre’ls a baix més cars, però ara els preus estan més igualats i amb els diners que et gastes en gasolina ja et surt a compte comprar-ho a casa”. En la mateixa línia, Cano va afirmar que “abans es veia com un paradís comercial, sobretot pel tabac i les begudes alcohòliques, però després dels problemes fiscals i la globalització preferim comprar a Osca i venir aquí de vacances”.
D’altra banda, una turista provinent de Mataró, Laura Roca, va esmentar que a banda del negoci amb tabac i licors, “nosaltres venim a comprar productes tecnològics, que al cap i a la fi sí que ens surten més barats”. Forés va recordar que “en els seus temps, Andorra era el duty free d’Espanya i hi veníem molt sovint, fins i tot a comprar menjar i les coses bàsiques. Ara, amb el gran mercat i la globalització el valor afegit que tenia el país s’ha perdut”.
Imaginari espanyol
Les notícies d’Andorra a Espanya són ben poques, la informació d’un país a l’altre ja no es transmet de la mateixa manera. Actualment, els veïns de baix tan sols coneixen el Principat pel cas de blanqueig de diners de la família Pujol, que amb la seva relació a Catalunya els afecta de ben a prop. “Abans sentíem a parlar d’Andorra pels casos de corrupció que hi havia, sobretot el dels Pujol, que va causar un bon enrenou, ara que això ha passat a la història només se’n sent a parlar durant la temporada d’hivern per fer publicitat de l’esquí”, va explicar Linares. Altrament, per Roca “abans no se sentia a parlar d’Andorra perquè no tenia vida i la gent no passava del Punt de Trobada, ara amb les noves avingudes es veu més lluent”.