ocupació
Les demandes de personal de les empreses dupliquen els aturats
El comerç té mancança d’empleats, però s’assegura que el perfil de les persones que es troben sense feina no encaixa en el sector
La taxa d’atur va augmentar un 14,7% el mes de juliol respecte al de l’any passat. Amb 50 persones més sense feina que el juliol del 2018, la desocupació al Principat se situa lleugerament per sobre de l’1%, una dada molt inferior a la mitjana europea, que és d’un 8,5%, i que la dels països veïns: un 9,2% a França i un 15,9% a Espanya.
Així, el problema de l’ocupació que té Andorra és més aviat el contrari. Mentre que 414 persones buscaven feina al juliol, les empreses van oferir 813 llocs de treball. És a dir, hi ha gairebé el doble d’oferta que demanda de feina. Un dels sectors que més pateixen la manca de personal és el comerç, que té dificultats per trobar treballadors que donin el perfil. Així ho explica la presidenta de l’Associació de comerciants de Riberaygua i travesseres, Rosa Pascuet, qui apunta que les persones que es troben sense feina no tenen formació comercial i, a més, solen buscar estades curtes a les empreses, per la qual cosa el negoci no té temps de formar-les: “Jo quan he anat a buscar treballadors només he vist persones que l’únic que volen és tenir els papers.”
Al Pas de la Casa, per la seva banda, el problema és el mateix, però amb causes diferents. Els establiments necessiten personal de manera urgent, però en aquest cas el que costa no és trobar empleats per al sector, sinó gent que estigui disposada a anar a treballar a la vila encampadana. Per aquest motiu, el president de la Iniciativa Publicitària, Jean Jacques Carrié, i altres representants del comerç, la restauració i l’hostaleria es reuniran a principi de setembre amb el Govern per mirar de trobar una solució al problema. Segons indica Carrié, fins i tot es planteja la possibilitat d’anar a buscar treballadors a zones de França properes al Pas.
La manca de personal és un neguit que els hotels del país arrosseguen des de fa anys. Trobar persones amb formació i un perfil concret per als establiments és una tasca molt difícil que s’accentua en el cas de les parròquies altes. La presidenta d’Autèntics Hotels, Cristina Canut, explica que aquests hotels tenen problemes per trobar treballadors quan obren a l’estiu després d’haver tancat a la primavera. L’estacionalitat no els permet fidelitzar la plantilla i es veuen obligats a “començar des de zero” cada vegada. A les parròquies centrals, els establiments es troben amb dificultats per atraure treballadors especialitzats de fora del Principat, per la qual cosa la presidenta d’Autèntics Hotels veu clau tenir un sistema que permeti als negocis nodrir-se de personal de dins del país. Perquè això sigui possible, apunta, és necessari que s’aposti per desenvolupar programes de formació especialitzats en el sector de l’hostaleria i la restauració.