setmana de l'isard
La millor cabanya en vint anys per a la Setmanade l'Isard
Medi Ambient fixa en 168 els exemplars que es podran abatre durant el període de caça que tindrà lloc del 15 al 22 de setembre
El ministeri de Medi Ambient ha fixat en 168 el nombre d’exemplars que es podran abatre durant la Setmana de l’Isard, que enguany se celebrarà del 15 al 22 de setembre. El nombre de caçadors que s’hi han apuntat és de 556. Unes xifres que s’allunyen de les 96 captures autoritzades i els 537 caçadors de l’any passat, i que impliquen que es podrà caçar un isard per cada colla de quatre membres com a mínim. Així es va acordar ahir a la reunió de la comissió de seguiment de la caça un cop estudiats els resultats obtinguts dels recomptes efectuats pels banders durant aquest estiu.
El nombre total de captures previstes té en compte la població d’isards en terreny cinegètic comú i als vedats de caça de Xixerella, Sorteny i Ransol, que és d’un total de 841 animals, una xifra que es deslliga dels 665 exemplars de l’any passat. Fonts properes al ministeri van explicar al Diari que el comptatge d’aquests animals als vedats de caça ha permès localitzar 1.025 isards, dels quals 184 són cabrits. En concret, es van identificar 81 isards i 27 cabrits a Xixerella, 67 i 17 a Ransol, 91 i 31 a Sorteny, i 602 i 109 cries en terreny cinegètic comú. “Hi ha més de 100 exemplars més que l’any passat”, fet que permet tornar a la normalitat, ja que “el 2018 va ser el súmmum d’ençà que es va iniciar la caça de l’isard i aquest any tornem al que era habitual, un per cada quatre”, va afirmar Josep Maria Cabanes, president de la Federació de Caça i Pesca. Respecte al vedat d’Enclar, s’han comptat 327 exemplars, dels quals 105 són cabrits, i la comissió ha aprovat el pla de caça d’aquest amb un total de 39 captures selectives i una de trofeu mascle, que representa un índex de captura del 12,23%.
Creixement exponencial
“Aquest any hem arribat al rècord d’animals vistos, la xifra més alta dels darrers 20 anys”, va destacar Cabanes. L’increment s’atribueix a un bon creixement de la població i a les condicions meteorològiques i caloroses de l’estiu, que han permès una incrementació dels animals a les zones més fresques del país. El nombre d’exemplars deixa l’índex de creixement de la cabanya en un 21,88%, i el de captura en un 20%, quasi 6 punts per sobre de l’anterior. En aquest sentit, Cabanes va agrair a la ministra “Calvó la seva participació i suport, al cos de banders l’ajuda que ens presten i l’aportació de la melsa, i la participació dels caçadors en el comptatge”.
Pel que fa a la salut de l’espècie, el president va celebrar que “no s’ha registrat cap malaltia a la cabanya, ja que fins ara l’únic lloc on no n’hi havia cap era a Setcases i ara podem dir que tenim una població amb una salut envejable”. Tanmateix, el departament de Medi Ambient i Sostenibilitat disposa d’un pla de vigilància sanitària que fa el seguiment de les malalties que poden afectar els isards en col·laboració amb el Cos de Banders. Des del setembre de 2018, s’han analitzat 81 mostres de melsa, que indiquen que cap dels exemplars era portador de Pestivirus. També s’han recuperat 153 mostres d’hisops conjuntivals per fer el seguiment de la queratoconjuntivitis infecciosa que pot afectar els animals. En cap mostra s’ha detectat l’agent etiològic de la malaltia. L’índex de fertilitat global de la cabanya, que s’ha situat en 0,8%, i l’índex de creixement, que és del 24,7%, conclouen que la prevalença de la malaltia es manté estable amb una incidència mínima dins de la població actual d’isards al país. “Els isards es reprodueixen molt bé, els banders vigilen molt i fem proves regularment.” Per aquest motiu, “la fertilitat és altíssima”, tot i que “l’índex de captura sempre és inferior perquè volem que la cabanya creixi, però igualment els números són molt bons”, va manifestar Cabanes.
Govern obrirà el període per constituir les colles del 26 d’agost al 4 de setembre. En cas que hi hagi captures restants, es farà un sorteig el 9 de setembre entre els 83 caçadors que han col·laborat en el cens o que van aportar la mostra orgànica l’any passat.