Govern alerta de la reducció del recurs hídric

Les conseqüències del canvi climàtic es veuen reflectides en les precipitacions i la biodiversitat

Govern alerta de la reducció del recurs hídricFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El Govern alerta de la reducció del recurs hídric a escala nacional per les conseqüències del canvi climàtic, que, si no es modifiquen les tendències, també es veurà reflectit en les precipitacions i la biodiversitat. “Estem constatant una reducció de les precipitacions que fan tenir un impacte en el recurs hídric disponible, i minven en la mateixa proporció que augmenten les temperatures.” Així ho va expressar Carles Miquel, director de l’Oficina d’Energia i Canvi Climàtic, amb motiu del comunicat transmès ahir pel Centre d’Estudis i de la Muntanya d’Andorra (CENMA) relatiu als efectes de l’escalfament global a Andorra. Això tindria efecte sobre “la biodiversitat, diverses espècies s’hauran d’aclimatar per arribar a mantenir condicions més fredes, fins al punt que les espècies no podran seguir”, va afirmar Miquel.

Etiquetes:

Els resultats de l’estudi realitzat pel CENMA mostren com les temperatures mitjanes anuals, en el període de l’any 1950 al 2015, s’incrementen a un ritme de 0,18 graus centígrads cada deu anys. El Centre ha vist que hi ha un increment del nombre de dies en què s’ha superat el llindar dels 25 graus com a temperatura màxima, fet que porta a un augment significatiu de 0,29 graus cada deu anys durant l’època estival.

En les dades relatives als índexs de precipitació, es mostra un descens del nombre de dies en què la intensitat és més baixa, concretament en els valors de 10 mil·límetres i 20 mm. Miquel va manifestar que “la reducció de les precipitacions i l’augment de les temperatures provoquen que si es produeixen precipitacions en forma de neu, aquesta acabarà sent aigua”. I va destacar que “les temperatures extremes, mantenint aquest augment, seran habituals en un futur. Si seguim així, la temperatura global en els escenaris de referència al 2.100 se situaran entre 3,7 i 4,8 punts per sobre de la mitjana actual en cotes de 1.850 metres, i probablement a finals del segle XXI siguin molt més elevades si no actuem de forma dràstica”.

La petjada humana també té un impacte en el medi ambient. “Tots vivim i tenim mecanismes per reduir aquesta petjada”, va assenyalar Miquel. Un dels factors més importants és la mobilitat, “limitar l’ús de mitjans de transport que emeten hidrocarburs, i reduir-lo amb la utilització del transport públic, vehicles elèctrics, o la millor manera, que és anar a peu”, va explicar.

tracking