Catalunya demana la implicació d'Europa en el Parc de les Tres Nacions
El formen el de Sorteny i el Comapedrosa, el català de l’Alt Pirineu i el francès de l’Arieja
El conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Damià Calvet, va participar ahir en la pujada al port de Martérat-Tavascan, en el marc d’una de les trobades transfrontereres que coorganitza el Parc Natural de l’Alt Pirineu i el Régional des Pyrénées Ariégeoises. En aquest entorn, va anunciar que es demanarà a Europa una subvenció per tal de tirar endavant el Parc Pirinenc de les Tres Nacions, creat ara fa un any i del qual també formen part el Parc Natural comunal de les Valls del Comapedrosa i el Parc Natural de la Vall de Sorteny. En aquest sentit, va explicar que l’objectiu és convertir aquest punt en un símbol de la “no frontera” i va afegir que, d’aquesta manera, es podrà “explicar a les generacions futures” que iniciatives d’aquest tipus serveixen per fer-se “més grans com a territori”.
Calvet va recordar el compromís que va adquirir amb l’anterior president del parc, André Rouch, mort fa uns mesos: “Vam quedar que jo vindria a la trobada de Tavascan a reivindicar que hem de tirar endavant aquesta iniciativa i que hem de fer-la gran”, va dir. El polític català va posar l’accent en el fet que els parcs creats a banda i banda de la frontera justament ajuden a esborrar-la. “La natura, la biodiversitat, la terra, no entén de fronteres, som les persones les que les hem creat però nosaltres vivim en una època en què hem trobat maneres de superar-les amb accions que fem des de les administracions i coses més tangibles com els nostres parcs”, va dir.
Per tot plegat, el conseller va agraïr la tasca de les persones que gestionen els parcs “malgrat les dificultats per fer-ho amb els recursos existents i que tiren endavant aquests parcs que volem que siguin un símbol de la nostra terra i de la unió dels [tres] països”.