Dades de l'habitatge

Estadística fixa que el lloguer ha pujat 5 euros per any en l'últim lustre

Estadística situa el preu mitjà del lloguer en 601 euros l’any 2018

Estadística fixa que el lloguer ha pujat 5 euros per any en l'últim lustre

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El departament d’Estadística torna a publicar una nova enquesta de pressupostos familiars amb xifres referents al preu de l’habitatge de lloguer al Principat que contrasten amb la realitat i que situen el preu del lloguer l’any 2018 en 601 euros de mitjana al mes. Segons Estadística, el creixement del preu dels habitatges de lloguer l’any passat va ser del 2,9% passant dels 584 euros a les dades actuals, una xifra que, tot i ser la més alta dels darrers anys segons l’enquesta del departament, sobta per referir-se a un període en el qual l’alt increment dels preus del lloguer va portar el Govern a dur a terme mesures per congelar l’augment del preu d’aquests immobles. L’enquesta també assenyala que des de l’any 2014 el preu mitjà de l’arrendament només ha augmentat en 25 euros tot i la problemàtica sobre l’afer del lloguer que encara avui dia es viu al país. D’aquesta manera, el creixement se situa en cinc euros per any en el darrer lustre. Les xifres també posen de manifest que el 2016 la mitjana de preu dels arrendaments va disminuir respecte a l’any anterior. El novembre passat Estadística ja va publicar un estudi que situava el preu mitjà del lloguer en una forquilla entre els 539,54 i els 587,3 euros, una informació que va fer saltar la polèmica i que grups de l’oposició van arribar a qualificar de “provocació”. En aquell cas, des de l’executiu es va explicar que l’informe sobre els preus dels lloguers no va estar ben comunicat per part de l’administració. El llavors ministre d’Afers Socials i actual cap de Govern, Xavier Espot, va explicar que des de l’executiu no es donaven per bones les dades publicades com a xifres actuals del preu del lloguer. D’altra banda, l’anterior portaveu de l’executiu, Jordi Cinca, va entonar el mea culpa en admetre un error a l’hora de fer públiques les dades del preu mitjà del lloguer.

Més despesa en béns i serveis

L’enquesta de pressupostos familiars també posa de manifest que la despesa total efectuada per les llars en béns i serveis destinats al consum final, com ara l’habitatge, l’alimentació, la salut o l’oci, va augmentar en un 3,8% l’any 2018 en relació amb l’any anterior. L’enquesta també determina que cada llar del Principat va gastar, de mitjana durant l’any passat, 37.734 euros anuals, una dada que suposa un augment del 0,8% respecte al 2017. Segons Estadística, això revela que “l’augment de la despesa total no ha estat proporcional al creixement del nombre de llars en el període esmentat”, que segons l’informe l’augment és de l’1,8%. L’enquesta també assenyala que durant l’any passat la despesa mitjana per persona al país va ser de 17.217 euros anuals, la qual cosa suposa un augment de l’1,9% des de l’any 2017.

L’habitatge, l’aigua, el gas, l’electricitat i altres combustibles segueix sent el grup de consum al qual es dedica més despesa total amb un 34,1%. Crida l’atenció que en un sol any la despesa a l’habitatge ha registrat un punt percentual més que el 2017 i això suposa un augment del 6,7%. El segueixen els aliments i les begudes no alcohòliques, serveis als quals es destina el 15,8% de la despesa total, així com el transport, que conforma el 13,1%. La xifres d’aquests tres grups suposen el 63% de la despesa total. D’altra banda, cada llar té una despesa mitjana de 12.867 € anuals en habitatge i altres serveis relacionats, cosa que suposa un augment del 3,9% respecte a l’any anterior. Destaca la disminució de la despesa mitjana destinada per cada llar a begudes alcohòliques, tabac i narcòtics, que ha disminuït un 14,7%, així com a l’hoteleria i restauració, i a les comunicacions, que han baixat un 9,3% i un 4,9% respectivament.

L'ARRENDAMENT SEGUEIX SENT EL TIPUS D'HABITATGE MÉS HABITUAL AL PAÍS

Segons l’enquesta de pressupostos familiars, el règim de tinença de l’habitatge més habitual al Principat segueix sent el lloguer, una modalitat que, tot i ser la més nombrosa, va disminuir el 2018 respecte a l’any anterior i que conforma el 63,6% de les llars. L’any 2016 el nombre de llars en arrendament conformaven el 69% del total. D’altra banda, les llars residents en habitatges de propietat privada totalment pagada va augmentar l’any passat, sent la modalitat del 23,9% del total d’habitatges. D’aquesta manera, aquesta modalitat d’habitatge ha anat crescut sostingudament des de l’any 2015. També s’ha produït un augment de la proporció de llars de propietat parcialment pagada situant-se en el 8,3% dels habitatges totals. En aquest cas, l’enquesta registra al 2018 una interrupció de la tendència negativa que des de l’any 2014 experimentava aquesta modalitat, quan aquesta tipologia conformava el 14,7% del total. Finalment, la propietat per herència és la tipologia d’habitatge menys nombrosa, i se situa en un 4,3%. D’altra banda, Estadística posa de manifest que a la majoria de llars no viuen menors (73,5%) i que les més nombroses són les unipersonals, que conformen el 29,6% del total.

tracking