activitat delictiva
Desmantellen a França una xarxa de tràfic d'or amb vincles al país
Desmantellen a França una xarxa dedicada a obtenir il·lícitament el metall preciós i que havia venut part del botí al Principat
Set detinguts (sis a França i un al Principat) és el balanç de l’operació conjunta entre autoritats judicials i policials a banda i banda de la frontera que s’ha saldat amb la desarticulació d’una xarxa que traficava amb or obtingut il·legalment en territori francès. La implicació andorrana radica en el fet que un dels arrestats a França havia vingut amb certa freqüència a vendre part del botí al Principat. En concret, en una joieria dedicada també a la compravenda d’or. El diari gal La Dépêche avançava en l’edició digital els detalls de l’operativa i la policia va confirmar que va ser el cos mateix el que va trametre ja el 2016 a les autoritats franceses les sospites envers un individu que havia detectat que “venia freqüentment lingots d’or” en el marc dels controls habituals que els agents fan dels llibres de registre d’aquest tipus de negocis per, per exemple, corroborar que el material que es compra té un origen legal. Arran d’això, i segons la publicació francesa, també d’una informació anònima que va arribar a les autoritats gal·les, es va iniciar la investigació. I fa tot just un any es va activar una comissió rogatòria per formalitzar la col·laboració. A Andorra la responsable de la joieria va ser detinguda el 29 de març passat pels presumptes delictes contra l’administració de justícia i contra l’ordre socioeconòmic. La dona, de 53 anys, va quedar posteriorment en llibertat. A França han estat detingudes sis persones, entre les quals tres germans entre 40 i 50 anys. Cinc d’ells, segons el mitjà gal, han estat a la presó. El que sospiten els investigadors és que el grup accedia il·lícitament a jaciments usant documentació falsa. I és que, segons publica La Dépêche, el codi miner francès imposa que calen autoritzacions específiques per a dur a terme l’activitat. La xarxa es va servir de papers falsos. S’han identificat tres jaciments a l’Alta Garona, i també a l’Arieja, la Gironda, Òlt i Garona i Savardun.
La judicialització
Segons el mitjà gal, va ser un dels tres germans arrestats el que va travessar la frontera per moure l’or al Principat. Van ser els seus moviments els que van aixecar les sospites. I la judicialització va arribar el setembre del 2018 després que es reunissin elements suficients per determinar indicis sobre una presumpta trama de conspiració criminal i blanqueig de diners. Un magistrat de Tolosa va sol·licitar formalment la comissió rogatòria internacional i tal com van precisar des de la policia es formalitzava la cooperació i es preparava l’operació conjunta. El cos d’ordre, a banda de tenir la gerent de la joieria, va determinar que membres de la xarxa havien realitzat vendes d’or per un import superior als 250.000 euros entre el 2016, quan es van detectar les primeres transaccions, i el 2018. La informació periodística francesa, citant fonts dels investigadors gals, apunta que en un any (des del febrer del 2018 al febrer del 2019) 117.000 euros en forma de lingots d’or van fer el trajecte entre Occitània i Aquitània fins al Principat. Es tracta del valor brut que, un cop al mercat, podria multiplicar-se. No hi ha, doncs, una xifra clara del benefici econòmic que hauria obtingut el grup perquè, a més, es creu que almenys van operar durant uns deu anys. La investigació també ha permès determinar que la xarxa hauria actuat en connivència amb industrials per poder obtenir il·lícitament el material. Si l’extracció es fa amb maquinària, són necessaris uns permisos específics.
Les detencions
De les sis detencions practicades a França, dues es van dur a terme després que els sospitosos travessessin la frontera. Els investigadors també van comissar un lingot i 60.000 euros en efectiu en el marc de l’operació.
OBLIGATS A TENIR UN REGISTRE
Els establiments que comercialitzin amb metalls preciosos estan obligats a tenir un llibre de registre en el qual deixen constància d’allò que compren i a qui ho compren. Llibre que la legislació estableix que ha d’estar a l’abast de la policia i de l’autoritat judicial sempre que ho sol·licitin. Es tracta d’evitar que es pugui acabar comerciant amb material robat. Fa uns anys, coincidint amb la proliferació de botigues de compravenda d’or, el gremi de joiers va reivindicar majors controls sobre el sector per tal d’evitar que pogués convertir-se en un focus d’atracció de mercaderia il·legal.