POLITICA
Rossell i Martí abandonen L'A crítics amb la direcció
Asseguren que s’han sentit incòmodes durant els darrers mesos per la manera de fer en afers com el pacte de Govern, així com per la gestió del cas Chato
L’exsecretari general de Liberals, Amadeu Rossell, i l’exsecretari de relacions internacionals, Valentí Martí, han abandonat el partit liberal enmig de crítiques a la direcció de la formació després de considerar que la gestió que se ha fet tant del pacte de Govern com del recent cas sobre Salustià Chato no ha estat l’adequada. Rossell admet que tot i que va acceptar el pacte de Govern i que la negociació va ser bona, no va compartir la manera de fer tant en les explicacions donades a la ciutadania com les que es van donar al Partit Socialdemòcrata (PS), formació amb la qual van concórrer junts a les eleccions parroquials.
“La gestió de tot això ha estat fatal”, assenyala l’exsecretari general del partit. Així mateix, Rossell, que no dubta a elogiar Salustià Chato, manifesta que la gestió de l’afer del secretari d’Estat d’Economia ha estat nefasta. “Vam denunciar maneres de fer de Demòcrates demanant dimissions, transparència i actuar rigorosament respecte a la llei i ara el partit actua de la mateixa manera”, assenyala l’exmilitant liberal, que creu que “en aquest afer ho tenien molt fàcil, i més quan Chato ha presentat la renúncia”.
Segons Rossell aquest no ha estat el motiu principal de la baixa del partit, però sí “la gota que ha fet vessar el got”. L’exsecretari general considera que hi ha moments en els quals “el partit s’ha saltat els estatuts”.
En la mateixa línia es mou Martí, que manifesta que no se sentia estimat al partit. “Amb unes mínimes explicacions ens hauríem quedat satisfets”, assenyala sobre el pacte, i explica que la seva gestió va ser “impròpia d’un partit democràtic”. Quant a Chato, del qual assegura que “mai a la vida faria res que el pogués perjudicar”, considera que ha estat un cas que “s’ha gestionat molt malament”.
Moviments normals
Les baixes dels dos ja exmilitants de L’A, a les quals s’afegeix la de Manel Montes, expresident de Joves Liberals, podrien no ser les darreres, segons Martí. “Crec que hi haurà una desbandada però tampoc ho desitjo”, exposa.
Tot i patir tres baixes sensibles, des de la formació liberal, el secretari general, Gerard Estrella, assegura que aquests són “moviments propis de l’evolució normal d’un partit” i destaca que, durant el mes d’agost, la formació ha rebut quatre altes. En tot cas, el secretari general de L’A ha negat una possible trencadissa al partit i no ha volgut vincular, tot i coincidir en el temps, les tres baixes amb l’afer Chato i la defensa que el titular de Presidència i Economia va fer del número dos del ministeri d’Economia.
Estrella va voler manifestar que respecta la decisió dels exmilitants i afirma que durant la reunió que l’executiva del partit durà a terme la setmana que ve s’analitzarà “per prendre les decisions oportunes al respecte”. El polític liberal també va voler defensar l’actuació del partit en considerar que “en tot moment s’han respectat els estatuts”.
Tot i que els seus excompanys asseguren que marxen per la manera de fer del partit, Estrella atribueix la marxa de Rossell, Martí i Montes a una “decisió personal” i recorda que fa tot just dos mesos va haver-hi convocatòria per escollir la nova executiva nacional del partit i “cap d’ells va presentar candidatura o van fer part d’alguna d’aquestes”. Així, considera que la formació liberal té mecanismes per recollir tot tipus d’aportacions, idees o queixes de tots els membres afiliats al partit “perquè la idea que tenim és la de la transparència”. No obstant, matisa que les queixes que es rebin s’han d’analitzar per si estan justificades. Finalment, Estrella no va voler avançar si properament hi haurà més baixes a la formació.
BONELL CRITICA EL PS SOBRE EL 'CAS CHATO'
La consellera general de Demòcrates, Mònica Bonell, manifesta que des de la formació taronja troben “fora de lloc” i una “provocació” les manifestacions que va fer el Partit Socialdemòcrata entorn el cas Chato, així com les peticions de dimissió del secretari d’Estat d’Economia i dels ministres Eric Jover i Jordi Gallardo. Bonell, que considera que el PS vol fer el màxim soroll possible, demana prudència. “Hem d’esperar a tenir la valoració dels informes encarregats al ministeri de Funció Pública i al gabinet jurídic”, assenyala, mantenint-se així en la mateixa línia exposada per Govern.