LA VUELTA A ANDORRA
La calamarsada porta l'èpica al final de la Vuelta
L’etapa íntegra de La Vuelta al país amb final als Cortals d’Encamp torna a portar ciclisme de primer nivell al Principat
El pas per Andorra de l’edició de la Vuelta a Espanya 2019 serà recordada per la impressionant pedregada que va caure a 12 quilòmetres de la línia d’arribada, situada als Cortals d’Encamp. Al treball dels esforçats ciclistes es va voler convidar una calamarsada imprevista que va dificultar el tram final al pilot i que va posar el punt romàntic i èpic al triomf del jove eslovè Tadej Pogacar i a la consecució del mallot vermell per al colombià Nairo Quintana.
Precisament, els aficionats colombians van ser els que van posar més color i es van deixar sentir més, abans i després de la pluja, als Cortals d’Encamp. Tots ells van vibrar amb les pedalades de Superman López, la cursa del mateix Quintana o el treball de Sergio Higuita i Esteban Chaves.
Andorra va viure una de les etapes més curtes de la història de la ronda espanyola -94,4 quilòmetres- però extremament exigent, selectiva i dura. Abans d’escometre el tram d’sterrato al camí de les Pardines, el cel va decidir no donar més treva i va descarregar amb virulència. Un final passat per aigua que va fer que es perdés, fins i tot, el senyal d’emissió de la cursa. Tot i la duresa i el perill que suposava per als corredors, l’etapa es va definir sense cap contratemps. Javier Guillén, director de La Vuelta, va explicar al Diari que “ha estat un dia complicat, sobretot al tram final. Fins a Engolasters ha anat tot bé i la carrera ha estat extraordinària”. Guillén va agregar que “la calamarsada ha posat en valor aquest esport, i tècnicament ha estat complicat, però fem una valoració extraordinària com a espectacle”. “Ha estat difícil, però hi ha hagut un resultat espectacular” va culminar.
Des de l’executiu van mostrar un punt de vista similar, i la ministra de Turisme, Verònica Canals, va declarar després de l’etapa amb final als Cortals d’Encamp que “ha estat una jornada èpica. Enguany tot el recorregut de l’etapa ha estat a Andorra i és la tercera vegada que podem viure això a La Vuelta”. Canals va explicar que havia estat “un dia de moltes emocions i amb la pedra, el camí de les Pardines, la pujada a Engolasters ha accentuat l’èpica de la jornada”. Per a la titular de la cartera de Turisme, “la valoració només pot ser positiva i la imatge que projecta Andorra a nivell internacional és força important”.
Per la seva banda, el cap de Govern, Xavier Espot, va comentar a les xarxes socials que “el pas de La Vuelta a Andorra ha ofert imatges espectaculars del nostre país. La novena etapa, una de les més determinants i atractives i amb un final gairebé èpic, ha generat molta expectació dins del món del ciclisme i entre els moltíssims aficionats que segueixen aquesta disciplina esportiva arreu del món”. Espot es va felicitar perquè “Andorra ha demostrat, un cop més, la seva capacitat d’acollida de grans esdeveniments esportius.”
Problemes d'evacuació
La calamarsada va acabar portant problemes col·laterals. Un cop finalitzada l’etapa i quan els aficionats, els equips i els periodistes volien sortir de la zona es va originar un embús de gairebé dues hores per poder abandonar els Cortals d’Encamp. El seriós risc a patir una tempesta elèctrica va fer que el Funicamp no funcionés al seu ritme habitual i aquest fet va agreujar, no sense protestes, la fluïdesa per desallotjar la zona.