intercanvi sanitari

Acord de cooperació perquè metges gals operin al país

Salut embasta un acord de col·laboració amb autoritats sanitàries de Tolosa que inclourà l’opció que els pacients tinguin facilitats per ser tractats a França

Acord de cooperació perquè metges gals operin al paísARXIU

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El ministeri de Salut aposta perquè els hospitals de Tolosa passin a ser de referència per als pacients andorrans i al mateix temps professionals francesos de primer nivell puguin desplaçar-se a Andorra per fer intervencions quirúrgiques. El ministre Joan Martínez Benazet va explicar que es tracta d’un projecte molt ambiciós que pretén que els hospitals tolosans passin a tenir un estatus similar als de Barcelona pel que fa a facilitats perquè els pacients andorrans puguin accedir-hi. Benazet va destacar que “Tolosa és una referència sanitària en l’àmbit francès amb una línia molt moderna i amb uns hospitals que tenen un gran prestigi”. Un dels punts clau serà la traumatologia, en què “disposen d’especialistes de primer nivell” i aquesta possibilitat s’ha d’aprofitar en tres vessants, “tant perquè puguin venir a operar aquí com perquè els pacients puguin anar allà i perquè els nostres professionals puguin formar-se perfeccionant tècniques”.

Traumatologia és un dels camps on es vol centrar l’acord, però també hi haurà cobertura en cirurgia ortopèdica, infermeria, urgències i envelliment saludable. Aquestes cinc àrees són les que han d’acumular la major part dels intercanvis que es preveuen. Benazet va incidir en el “gran interès que hi ha per part francesa a l’hora d’arribar a acords i per poder fer intercanvis”. Considera que “és una gran oportunitat perquè podem beneficiar-nos del fet de tenir dues grans ciutats com Barcelona i Tolosa que són un referent sanitari en els seus respectius països”. Tolosa disposa d’un gran cartell no tan sols en traumatologia, sinó també en d’altres branques, perquè s’ha produït un procés modernitzador en l’àmbit sanitari que l’ha col·locat “a un nivell altíssim”. Com a imatge Benazet incideix que “la reforma de l’hospital de Purpan impressiona quan veus els 26 quiròfans en línia un al costat de l’altre”.

Integrat en una xarxa

Les autoritats franceses també aposten per establir els convenis necessaris per acabar situant l’hospital d’Andorra dins de la xarxa de centres pirinencs on es pot actuar de forma conjunta quant a urgències. Cal recordar que el Nostra Senyora de Meritxell ja és un centre de referència, pel que fa a emergències, per a la part de la població francesa que el té com a opció més propera en cas d’urgència. Les autoritats gal·les volen estandarditzar el procediment per comptar amb l’hospital andorrà dins de la planificació d’actuació d’urgències o emergències en l’àmbit pirinenc.

Martínez Benazet va comentar que s’ha d’entrar en una nova era en què la sanitat tolosana i els seus centres tinguin una relació natural de col·laboració amb la sanitat andorrana. “Hem d’aconseguir que els hospitals tolosans tinguin una relació com la que es pot mantenir amb el Clínic o Sant Joan de Déu, on els intercanvis s’estenguin al tractaments dels pacients, la formació dels professionals i la recerca”, apunta el ministre.

Una àrea que té una especial importància és la d’infermeria, ja que “quan contemplem les formacions i les col·laboracions no volem circumscriure-ho només a l’àmbit de facultatius, sinó que considerem que en l’àrea d’infermeria hi ha moltes possibilitats”. El ministre recorda que actualment ja existeix un acord pel qual hi ha col·laboració entre les dues sanitats, però “ara es tracta de portar-ho molt més enllà”.

El projecte ha quedat embastat després de la trobada que van mantenir Martínez Benazet i diferents càrrecs de l’hospital amb les autoritats sanitàries occitanes. Ha quedat tot preparat per a una segona reunió, on s’han de tancar els temes que han quedat pendents i establir el marc definitiu de col·laboració.

PROPERA TROBADA A FINAL DE MES

Martínez Benazet vol que s’avanci molt ràpid en el conveni de col·laboració i per tant la trobada on s’ha d’acabar tancant tot tindrà lloc a final de mes. “Tenim deures per fer”, explica amb referència al fet que els diversos temes van ser repartits entre l’equip de professionals andorrans que es van desplaçar a Tolosa i han de preparar les propostes perquè puguin ser posades sobre la taula en la propera trobada. Acompanyant el ministre es van desplaçar diversos càrrecs de l’hospital, com ara Marcel Prats, Guillem de Celis i David Roca. També hi era Gerard Escoda.

tracking