Thubten Wangchen
“La religiositat és actuar amb bondat”
El director de la fundació Casa Àsia visita Andorra en el marc d'una gira europea
Director de la Fundació Casa Tibet a Barcelona des del 1994 i membre del parlament tibetà, Thubten Wangchen és el representant dels milers de tibetans que viuen exiliats a Europa. Ara, aprofitant una efemèride trista, els seixanta anys de la pèrdua de la independència del Tibet, Wangchen visita Andorra com a part d’una gira internacional per promoure la pau i el diàleg entre el seu poble i la Xina.
La seva visita a Andorra forma part d’una gira Europea. Per què ara?
Arran del seixantè aniversari de la pèrdua de la independència del meu país, he considerat que calia passar a l’acció. La gent desconeix la repressió de la Xina sobre el poble tibetà. Més enllà dels empresonaments, no existeix la llibertat religiosa, d’educació o de moviment. Òbviament que no només afecta el Tibet, ja hem vist el que ha passat els darrers dies a Hong Kong, per no parlar de casos com el de Taiwan o la situació de l’ètnia uigur.
Ens és més proper el budisme que el Tibet?
I tant! El budisme és molt més proper per als europeus: al cap i a la fi, tothom cerca la pau i l’harmonia. En canvi, quan parlem de la situació del país molta gent se’n desentén, ja que considera que és una qüestió purament política. S’equivoquen. Els tibetans lluitem, des del pacifisme i la no-violència, per preservar la nostra història, filosofia i tradicions. Tot això forma part del patrimoni de la humanitat. Cal trencar amb el silenci internacional i aconseguir el posicionament de les autoritats d’arreu.
No és una qüestió únicament religiosa, aleshores?
El Dalai Lama sempre diu que no cal convèncer ningú per tal que canviï de religió. La nostra intenció no és que tothom sigui budista, sinó portar els valors del budisme arreu. Encara que siguis laic, si ets positiu, cuides els que t’envolten i intentes fer el bé, per nosaltres serà molt més religiós que altres persones que sempre tenen la religió a la boca.
És curiós l’impacte internacional de la figura del Dalai Lama i la manca de coneixement al voltant de la situació del Tibet.
El Dalai Lama transmet el mateix missatge que la majoria de religions. Ens demana que siguem bones persones, que fem el bé: això el fa pròxim a tothom. Ara ja té 84 anys i els seus metges no li permeten viatjar, però m’hauria agradat que visités Andorra.
En una frase, com resumiria la filosofia del Dalai Lama.
Tingues bon cor i fes de la compassió la teva religió.