URBANISME
L'AGIA diu que els comptadors de FEDA no indiquen els pisos buits
Galobardas afirma que l’estudi del Govern no té en compte els immobles que estan a la venda
El Col·legi d’Agents i Gestors Immobiliaris diu que les dades obtingudes dels comptadors de llum de FEDA no determinen la xifra de pisos buits al Principat. Jordi Galobardas, president de l’AGIA, va afirmar que en l’estudi de Govern no es tenen en compte aquells immobles que estan a la venda en mans d’immobiliàries. “Molta gent pensa que mirant els pisos que no tenen comptadors podrem obtenir la quantitat d’habitatges buits, però això no és veritat, ja que hem de pensar que hi ha tots aquells pisos que estan a la venda en mans d’immobiliàries”, va explicar el president. I va afegir que “la majoria dels immobles que no tenen contracte de llum és perquè són de propietaris que no hi viuen o de gent de fora del país i, per tant, no volen assumir els costos de tenir la llum donada d’alta”. Galobardas va especificar que “n’haurien de treure”, ja que “si són mil pisos, probablement també hi ha milers d’immobles en mans de les immobiliàries a la venda”.
Referent a l’estudi que l’executiu va demanar als comuns per saber la quantitat d’habitatges en desús, el president va assenyalar que des de l’AGIA “vam encomanar el nostre treball a una empresa independent”, però de moment només “sabem que hi ha un comú que sí que ha facilitat les dades a Estadística”.
Congelació dels lloguers
El Govern aposta per mantenir la congelació dels lloguers el 2020 per pal·liar la problemàtica de l’habitatge, tal com va avançar el conseller general Carles Naudi. Galobardas va apuntar que “ho han anunciat com una mesura transitòria”, ja que “penso que hi ha consens que aquestes mesures no són efectives a llarg termini”, ans al contrari, “en el moment que es deixin d’aplicar tornarem a les condicions de mercat i potser encara d’una manera més dura de la que hi havia anteriorment”. Per aquest motiu, “són necessàries altres mesures a llarg termini”.
Amb referència a la possibilitat de modificar la Llei del sòl, el president va manifestar que “és una reivindicació del sector des de fa molt de temps, la manera com es va fer la Llei del sòl s’ha vist que va ser massa rígida”. I “s’haurien de prendre una sèrie de mesures per fer una llei més flexible”, i que ajudessin “a tirar projectes i plans parcials endavant”, va indicar.
Quant a la construcció, Galobardas va destacar que la gran contra són els costos que comporta. “Quan el promotor fa els seus números l’únic que li surt a compte és fer pisos de nivell mitjà-alt, no surten càlculs per a productes econòmics.” Tanmateix, va dir que per fer aquest tipus d’immobles “es necessiten altres incentius” com, per exemple, que “hi hagi menys impostos o crear condicions per edificar més”.