política
López preguntarà a Macron per l'avortament a Andorra
El conseller del PS ha demanat una intervenció en què interpel·larà el cap d’Estat sobre mancances com el matrimoni gai o la nacionalitat als deu anys
Pere López ha demanat una intervenció a la sessió del Consell d’Europa de l’1 d’octubre coincidint amb la presència d’Emmanuel Macron com a president de la República Francesa. López té intenció de preguntar al Copríncep amb relació a temes que considera importants i on creu que hi ha mancances a Andorra. Concretament demanarà, entre altres, sobre quina és la posició de Macron en temes com la prohibició de l’avortament, el matrimoni homosexual o el fet que no es permeti l’accés a la nacionalitat andorrana amb deu anys de residència i que se n’exigeixin vint. López va explicar que és “normal” que es pugui tractar d’aquests temes en un àmbit parlamentari i en part culpa els demòcrates, perquè com que no s’ha permès una trobada del Copríncep amb els grups parlamentaris durant la visita de divendres vinent s’han d’utilitzar altres alternatives.
López va demanar, dins de la junta de presidents, que durant la visita es reservés un espai perquè els grups polítics poguessin tenir un intercanvi d’opinions amb Macron. Josep Pintat va indicar que ell també hi estava d’acord i que demanava tenir una trobada amb el Copríncep. López considera que s’ha establert un calendari de la visita en què el desplaçament a totes les parròquies no ha deixat temps per al contacte amb els partits polítics. Critica que “el Copríncep no podrà tenir una visió àmplia del que és Andorra i del punt de vista dels partits de l’oposició, que representem molta gent”.
Entre els demòcrates es lamenta que López posi en una situació complicada el Copríncep en un fòrum estranger al qual anirà com a president de França i no com a cap d’Estat del Principat. DA explica que la visita s’ha establert de la forma tradicional que es produeix des de l’estada de De Gaulle (1967) i que el Copríncep no es reunirà amb els grups parlamentaris perquè mai s’ha fet, i recorda que tampoc es trobarà ni amb el cap de Govern ni amb el síndic. Els demòcrates acusen el PS de no voler que Macron visiti totes les parròquies com és tradicional. López nega aquesta afirmació i replica que “s’hauria d’haver trobat un punt mig i potser no havia d’anar a totes i així el Copríncep hauria tingut temps per copsar com és la realitat andorrana explicada pels representants de les diferents forces”.
En presència del bisbe
Respecte a la possibilitat de parlar amb Macron, fonts properes al calendari de la visita van destacar que hi ha opcions de poder-ho fer tant en el dinar institucional que ofereix Govern com en el sopar que organitza la delegació del Copríncep. En aquests dos actes, segons aquestes fonts, existeix l’opció de fer contactes i d’intercanviar opinions amb Macron. S’entén, però, que la possibilitat que el PS plantegi durant el dinar o el sopar temes com l’avortament o el matrimoni gai en presència del Copríncep episcopal pot ser violenta.
D’altra banda, fonts del Consell General van indicar que Josep Pintat va demanar a la junta de presidents la possibilitat de tenir un torn d’intervenció al parlament després que Emmanuel Macron pronunciï el discurs oficial. Els demòcrates s’hi van oposar perquè defensen que es tracta d’una intervenció protocol·lària i institucional del Copríncep i no es pot contemplar que hi hagi un torn de rèplica com si fos un debat parlamentari.
ACUSA EL GOVERN D'UNA "ACTITUD DE CLIENTELISME POLÍTIC"
El president del grup parlamentari socialdemòcrata va ser molt crític amb la tasca governamental ahir, en una entrevista concedida a Ràdio Nacional d’Andorra. Sobre el balanç dels primers mesos de l’executiu tripartit, va afirmar que “vivim un inici de legislatura marcat per escàndols i per la mala gestió d’un Govern centrat a fer nomenaments i amb una actitud de clientelisme polític”. “Sembla que es tracta d’una cursa per veure qui pot col·locar més amics als llocs del Govern”, va denunciar, i va lamentar que “no es pren cap decisió sobre els problemes de la gent”. Sobre l’afer del secretari d’Estat d’Economia, Pere López va insistir que la de Salustià Chato és una actuació que no té justificació. “No entenem aquesta defensa d’una situació que no en té: hi ha un incompliment legal greu, continuat, voluntari i conegut”, tot insistint que no pot seguir exercint un càrrec d’aquesta responsabilitat. López també va ser molt crític amb el Govern respecte a l’esllavissada a Sant Julià. Al seu entendre, “Govern ha intentat espolsar-se la responsabilitat cap al comú i cap als propietaris” quan “en matèria de protecció civil aquesta és exclusiva de l’executiu”. La que considera que és una deixadesa del Govern respecte als problemes de la gent la va exemplificar amb la “inacció” respecte a la situació del mercat del lloguer. Amb relació a això, el conseller socialdemòcrata ha tramitat una pregunta oral que l’executiu haurà de respondre en la sessió de control prevista a l’octubre en la qual demana quan té previst el Govern elaborar un estudi “seriós”sobre el preu del lloguer a Andorra. Pere López va insistir en la necessitat que es faci aquest treball, tot recordant que ja es va proposar la legislatura passada.