Visita del Copríncep francès

Un menú molt francès

Emmanuel Macron va arribar ahir a l’hotel Hermitage a un quart de deu de la nit. L’esperava el primer contacte amb les autoritats del país, un sopar a base de llamàntol de la Bretanya i filet al cafè de París. Dormia al mateix hotel.

Un menú molt francèsFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Se l’esperava més d’hora. La convocatòria per a les autoritats era a les 20 hores a l’hotel Hermitage de Soldeu, on s’havia de celebrar un sopar i on el Copríncep i la seva delegació passaven la nit. Emmanuel Macron a la residència de l’Hermitage, exclusiva per a ell. Però s’havien llogat una quarantena d’habitacions més. Macron va arribar envoltat de fortes mesures de seguretat més d’una hora més tard, a un quart de deu de la nit. Al desplegament policial andorrà s’afegeixen 240 policies gals per blindar la visita. Havia fet el trajecte en cotxe des de l’aeròdrom de Pamiers, on havia aterrat pels volts de les 19.30 hores, segons informaven mitjans gals, que hi afegien que va ser rebut per autoritats locals.

La síndica, el cap de Govern, ministres, consellers i representants de les principals institucions del país van compartir amb el Copríncep gal un menú molt francès: llamàntol de la Bretanya de primer i filet al cafè de París, de segon. Un àpat que es preveia que no s’allargaria gaire perquè el president gal pogués retirar-se a descansar i afrontar avui la maratoniana jornada que arrencarà a un quart de deu del matí al comú de Canillo. Visites comunals molt pautades: tots els cònsols el rebran a les portes dels respectius edificis comunals, l’acompanyaran fins a les sales dels consells de comú, on hi haurà la resta de membres de la corporació, hi haurà paraules de benvinguda i agraïments, intercanvi de regals (els cònsols, una ploma estilogràfica) i la signatura al llibre d’or.

L’acte a Casa la Vall trencarà entre les visites comunals del matí i les de la tarda. Pels volts de dos quarts de dotze del migdia està previst que arribi a l’aparcament exterior del Consell. I marxarà prop de les 13 hores, després d’haver-se trobat amb el Copríncep episcopal i d’haver presidit una sessió tradicional a Casa de la Vall, on pronunciaran sengles discursos Macron i la síndica, Roser Suñé. La següent destinació serà la Casa Museu d’Areny Plandolit, i un dinar elaborat amb productes locals i regat també amb vins andorrans. Acabat l’àpat, el Copríncep abandonarà a peu el museu per complir amb la visita al comú d’Ordino. La Massana, Escaldes i Andorra la Vella completaran la tarda. Del comú de la capital també sortirà a peu per accedir a la plaça del Poble i pronunciar el discurs en l’acte que es preveu més multitudinari. Alla també parlarà el cap de Govern, Xavier Espot. Una de les incògnites de la jornada és si el cap d’Estat se saltarà en algun moment el guió per apropar-se als periodistes i dir quelcom més del previst als discursos. Sigui com sigui, a les set de la tarda la comitiva francesa iniciarà el viatge de tornada després de deu hores molt cronometrades.

LA VISITA QUE VA SUSPENDRE EL 2018

A Emmanuel Macron se l’esperava l’any passat. La previsió és que ho fes o bé al juliol o bé al setembre i l’elecció de dates es va relacionar, fins i tot, amb un possible avançament electoral. Si el Copríncep venia al juliol o al setembre, els comicis es podien avançar al desembre. Però l’agenda del president gal va impedir que fes el viatge inicialment previst. Les eleccions ja no van ser al desembre, sinó l’abril del 2019, i ha estat el nou cap de Govern, Xavier Espot, qui ha rebut el nou Copríncep francès i que l’acompanyarà avui durant tota la jornada. Va ser Espot qui va rebre la confirmació de la visita en la trobada amb el cap d’Estat a l’Elisi el mes de juny. Ja se sabia que la data seria pels volts del 12 de setembre, encara que no el format, si seria d’un o dos dies. Fins fa pocs dies havia de ser de dos, però finalment es va confirmar que encara que faria nit (la passada), l’activitat oficial (a diferència del viatge precedent d’un Copríncep, el d’Hollande) es concentraria en una sola jornada. No és l’únic canvi que hi ha hagut en aquestes setmanes de preparatius. Fins en un parell d’ocasions es va especular amb la possibilitat que l’acompanyés la seva dona, que té una presència oficial bastant destacada. Finalment no ha estat així. El que sí que s’ha aconseguit és que visiti totes les parròquies. Que Nicolas Sarkozy decidís saltar-se la tradició i concentrar la seva estada en unes quatre hores va ferir sensibilitats. Hollande, en canvi, en hores baixes a França, va viure un bany de multituds al país.

tracking